Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Три дни остават  до крайния срок - 15 април, в който претендентите за шеф на БНР трябва да подадат документи и концепции в СЕМ. Между другото, в същия срок трябва да се заявят и кандитатите за Съвета за електронни медии, като амбицията на парламента е да попълни квотата си до 27 април. Обновеният вече СЕМ трябва до 10 май трябва да отсее кои от кандидат-директорите на БНР ще останат на финалната права.

До този момент кандитатите, за които се знае, не са малко, макар че официално явно ще изчакат последния момент да подадат документите си. 

Инициативен обществен комитет издига Петър Пунчев за директор на "Старата къща", както наричат БНР. В комитета влизат радиоводещата Божана Димитрова, бившата директорка на БНР Поля Станчева, бившият член на СЕМ Мария Стефанова, издателят Иван Гранитски и други. Членовете на Обществения комитет предлагат Пунчев, "водени от желанието за бързо и трайно преодоляване на кризата в държавното радио".

Петър Пунчев

Петър Пунчев е журналист, един от някогашните създатели на Нощния блок на  "Хоризонт". През 1992 г.  заедно с Константин Тилев правят първото частно радио в България – Радио FM+, а по-късно създава "Фреш"  и "Мила Голд". Пунчев бе дългогодишен председател на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), ръководил е медийни групи в Украйна и Сърбия.
През 2009 г. Комисията по досиетата обяви името му сред сътрудниците на бившата Държавна сигурност, работили на ръководни постове в частните медии. Членовете на издигналия го инициативен комитет Божана Димитрова и Иван Гранитски също  имат досиета.

Поне четирима от сегашното ръководство на радиото също ще "опитат късмета си" в надпреварата за стола на Радослав Янкулов, който атакува конкурса пред съда, но не е обявил намерение да се кандидатира за нов мандат. 

Сегашният член на Управителния съвет на БНР Христин Стрижлев е един от възможните избраници. Той е юрист по образование, още в зората на демокрацията се опита да прави частни радиостанции в Плевен, после дълги години е управител на "Фреш" и "Мила голд", които създава заедно с Пунчев. 

Христин Стрижлев

Твърди се, че той е кандидатурата, която депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, член на медийната комисия, известен като Лъчо Мозъка, ще се опита да наложи като подкрепена от ГЕРБ. Зад него стоял и Константин Каранов - собствених на фирма "Техно", който е в бизнеса с професионално звукозаписно и видео оборудване и фирмите му са основен доставчик на БНТ и БНР.  Каранов е близък на Лъчезар Иванов - при проверка на данъчните през 2011 г. в декларацията на Иванов фигурира "частен заем" от 149 947 лева, дадени му от Каранов.

Стрижлев не се ползва с подкрепата на протестиращите журналисти от БНР.  Нещо повече, те смятат, че никой от настоящото ръководство на радиото не трябва да участва в бъдещото му управление. Затова не са добри и прогнозите за настоящия директор на Радио "София" към БНР Митко Димитров.

Митко Димитров

В момента дирекцията за държавна финансова инспекция проверява дали Митко Димитров е изплащал хонорари на хора, които нямат отношение към дейността на БНР, например 700 лв. месечно на тъста си Юлий Огнемиров,  живеещ в Испания, твърди сайтът Студия Трансмедия, цитирайки официално писмо от АДФИ. Журналисти от БНР твърдят, че при някои от кандидатурите силно прозират частни интереси.

Един от настоящите журналисти в БНР,  леко низвергнат, също заяви намерението си да участва в надпреварата. 

Петър Волгин

Петър Волгин написа в профила си във фейсбук: Скъпи приятели, ше се кандидатирам за генерален директор на Българското национално радио. През последните три години настоящото ръководство, подкрепяно безрезервно от пожизнения председател на СЕМ /в оставка!?!?!?/, направи всичко възможно, за да съсипе БНР. Нанесените щети върху Националното радио са огромни. Те са от морален, професионален и финансов характер. Ще са нужни огромни усилия, за да бъде изправено Радиото отново на крака. Смятам, че с моите колеги и приятели в БНР можем да направим това. Вярвам, че можем да превърнем Радиото в модерна, независима медия, която ще се съобразява единствено с интересите на своите слушатели, а не с капризите на властта - политическа и икономическа. С колегите сме доказали, че можем да правим смислени и слушаеми предавания. Значи сме в състояние да направим смислено и слушаемо Радио. Освен на хората в БНР много разчитам и на вашата помощ. Пишете ми какво мислите за Радиото и какво в него трябва да бъде променено, за да бъде то истински лидер в ефира. Очаквам мненията ви и се надявам на подкрепата ви!

Във фейсбук левият бунтар и водещ в момента само на "12+3" получава страхотна подкрепа. Не е ясно дали към нея ще се присъединят членовете на СЕМ.

Иво Тодоров

Бившият програмен директор на БНР Иво Тодоров също ще е един от "състезателите". Преди да поеме шефското кресло в БНР, от което внезапно бе уволнен миналата година,  Тодоров работи като журналист и продуцент на информационни програми в  „Дарик”, НЕТ и „Експрес”. Главен редактор на “Здравей, България” и „Часът на Милен Цветков” в Нова телевизия, в същата медия работи още за  Dancing Stars, “Всяка неделя”, Big Brother 4, както и в сценарния екип на сериала “Забранена любов”. Главен редактор на сп. ”Мениджър”. Водещ на сутрешния блок на програма „Христо Ботев” на БНР.  Има издадени 6 книги – поезия, разкази и роман. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.

Михаела Божидарова

Михаела Божидарова е не само част от управленския екип на Янкулов, но и в близки отношения с него. По професия фотограф, тя тя е изпълнителен директор от 2013 г., а според визитката й в радиоръководството, "професионалната й реализация е в сферата на мениджмънта, рекламата, маркетинга, продажбите и PR-а. Ръководител "Реклама и маркетинг" на БНР.

Анюта Качева

Още един член на ръководството -  Анюта Качева, член на УС, е сред предполагаемите кандидати за генерален директор на БНР. Известна е като добър преводач от скандинавски езици.

За две кандитатури усилено се шепне по коридорите на "Драган Цанков" - на двама бивши генерални директори. 

Александър Велев

Единият - Александър Велев - няколко месеца след мандата си през 2001-ва отсече, че за него "радиото е затворена страница" и оглавява Граждански съюз "Промяна" , чиято програма изработват Стоян Александров, Кольо Парамов, Андрей Пръмов... Другият - Валерий Тодоров, изкара два пълни мандата като директор на БНР и не се е заричал, че няма да се върне отново.

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

Хюсеин Хафъзов - Хафъзина от новата партия АРКАДАШ с подкрепата на Ердоган е обещал на електората си, радиото да проговори на турски и великодушно да остави по 2 часа на ден емисии на български... Срещу него се изправя Волгин - Педалчето, който се ползва с подкрепата на Путин и обещава същото, че вместо на турски ще се излъчва на руски...Вие кого предпочитате?

А защо в надпреварата не се е включил Митко Цонев - Мазното, който сега е на хранилка в БНТ?

Драгомир

Защото Митко се пази за поста в телевизията!

nato

Е откога на Пъпеша му викат "Мазното"? Пак нещо не съм в час...

Бунтар

Бог да ни е помощ ако Волгин стане шеф на БНР.Ще се леят само руски песни и руска реч в в новините петък вечер.Леле.....кръстя се котка път да му мине и да не влезе в радиото като шеф.

берта

всичките изброени са волгиновци,пич

xyz

Тия папат нашите пари, а до един са протежета на Кремъл. Това радио не съм го слушал години наред. Само дочувам отвреме навреме, че Янкулов и Волгин си разиграват руските коне.

Дедо

Защо не направят шеф на радиото Пол МакКартни? И без това в последно време само "Лет ит бе" слушаме.

Развеселен

шокиран съм, че Волгин се напъва

анонимен

Никой не става за директор.Защо спите,защо се страхувате?Искат да залеят ефира с руска пропаганда.Събодете се,за да не Ви промиват мозъците.

,русофилофоб

писна ми и от /русо/фили, и от същите фоби.Радиото да не е кръчма, че да разпределя кой да пие водка, кой - уиски, а пък всъщност всички са на ракийца в душата си.Едните се правят на аристократи, другите - и те. Който и да е, все тая, ще слушат и изпълняват.

iво

Уточнение - г-н Иво Тодоров в момента е редактор на предаването "Днес" по телевизия Bulgaria on Air.

Ако Волгин е готов да предложи на слушателя всеки петък да излъчва Радио Москва, то това ще е по-добро, отколкото да слушаме по цяла седмица русофилско радио!

Драгомир

За съжаление, БНР напълно загуби битката да бъде истинско обществено радио. Докара го до там политиците изобщо да не се интересуват кой какво говори по радиото, защото то просто вече не определя общественото мнение, както беше дълги години. В този смисъл управляващите не се интересуват особено кой ще оглави БНР. Със сигурност радиото няма капацитета да предизвика криза, нито обществено напрежение. Изтъркването на "Лет ит би" с повод и без повод, клечането пред вратите на "Драган Цанков" 4 вече стана нещо като фон, част от пейзажа, пълно безсилие... Все едно една мрънкаща застаряваща лелка, която постоянно се оплаква на съседките си. Лошото е, че хората вътре не виждат и не осъзнават на какво са се превърнали. Разбираемо е желанието им до пенсия да си изкарат на спокойна държавна служба, но това е много далече от някаква обществена журналистическа мисия. Всъщност интересите, свързани с радиото са изцяло в сферата на паите - кой ще управлява прекалено добрия за България бюджет от над 40 млн. лв. Всякакви приказки за професионален избор и за грижа за съдържанието са бошлаф работа.

лелка

Точно така! Биха могли да са поне някакъв /миниимален/коректив. "Бошлаф" е всичко без 1 - дрънкането=дрънчене.От езикови справки /БАН/осведомяват, че двете думи са с един и същ корен.Дрънкало, дрънканици - също.Е, напред!

Стискам палци за Волгин!

Неда

От посочените мераклии Петър Пунчев май е най-подходящ за поста. Пожелавам му успех.

В спалнята!

ДС -вън! Може да си го приберете в леглото , но ДС ВЪН!

Гулак

Волгин, що лъжеш бе? Ти нанесе най-големите вреди на БНР! Опита се да го превърнеш в руска инкя. Марш в Сибир на майка си руска!

Ели Попова

Като ги гледам, едва ли има някой от тях, да не е зависим от ДС.Ще доживеем, че видим, но най интересното ще е, ако бъде избран ППетър ВОЛГИН, СЛЕД КАТО ВОДИ ПРЕДАВАНЕ г а в а р и т м о с к в а .

С една дума: милюционерите, чедо!

радиожурналист

Анюта Качева не е известна само като преводач от скандинавски езици. Тя е бивш директор на програма "Христо Ботев", известен журналист, и то много добър, и безспорно е една от най-силните кандидатури.

Гошко

Стига фреш! Стига Експрес, спорт и Мила голд!Нужен е свеж директор, не ФРЕШ.

Червенков

Другарю Пунчев, засрамете се!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.