Фирмата собственик на съборения тютюнев склад в Пловдив е изпратила писмо до кмета Иван Тотев с настояване общината да укрепи сградата вместо инвеститора. Причината - компанията (умишлено) не е изпълнила предписанието на Института за културното наследство за укрепване в дадения й срок, затова сега това ще трябва да се свърши от кметството.

Част от покрива на Тютюневия склад в Пловдив се самосрути, а сградата е опасна за пешеходците. Снимка БГНЕС

Ул. Одрин" в града под тепетата от вчера е затворена за преминаване, след като част от покрива на тютюневия склад се срути сам и е опасно. По разпореждане на прокуратурата, която още води разследване кой и защо на 6 март пусна багерите срещу паметника на културата, складът е опасан с ограда и се охранява.

Тотев заяви вчера, цитиран от местни медии, че е "бесен" на нахалството на фирмата.

"Не мисля, че точно ние заслужаваме такова отношение в случая. Малко сме ядосани. По закон, когато собственикът не си изпълни предписанието, общината трябва да го направи за своя сметка и след това да си изиска парите", поясни Тотев. 

Собствениците обаче вече имат задължение към общинската хазна в размер на 17 000 лв. Парите са за непланети местни данъци и те ще бъдат изискани, заяви кметът.

"Явно е, че тук само с диалог нещата не стават и трябва да влезем по-остро", коментира градоначалникът. Той свиква специална комисия, която да прецени какви укрепителни работи трябва да се извършат, но заяви, че общината "няма да се изхвърля" с харчене на много пари.

Тотев бе категоричен, че укрепването ще се случи за сметка на инвеститора и ще се намери законовият начин за това.

Фирмата собственик нарочно не укрепила сградата в срок и прехвърля дейността на общината. Снимка БГНЕС

Утре в 10.30 ч Административният съд в Пловдив ще заседава и по жалбата на "Одрин 8" ЕООД срещу Института за култулно наследство. Собствениците на тютюневия склад искат отмяна на заповедта за спиране на разрушаването на сградата. От компанията продължават да твърдят, че сградата не е паметник, въпреки официалните становища на Министерството на културата.

Министър Вежди Рашидов издаде и заповед фирмата да представи проект в двумесечен срок и да започне да възстановява съборената фасада в автентичния й вид. Срокът за проекта изтича на 24 май.