Тази вечер от 21:45 часа българско време е финалът в турнира Лига Европа между "Бенфика" (Лисабон) и "Севиля" на стадион "Ювентус" в Торино. Тези дни футболният свят си припомни за едно от най-известните проклятия в любимата игра - заради "Бенфика".

"Орлите" царуват в Европа в началото на 60-те години, като печелят Купата на шампионите през 1961-ва и 1962 г. Треньор на славния тим е унгарският евреин Бела Гутман. Наставникът обаче се скарал с ръководството на клуба за пари. Версиите са различни. Едни свидетелстват, че Гутман поискал по-висока заплата за нов договор, но му била отказана. Според други специалистът не е получил заработеното. Така или иначе припомняме старата истина, че каквото и да ви говорят, става въпрос за пари.

"Сега 100 години няма да спечелите купа в Европа", излича Бела, взема си шапката и отлита от португалската столица. Оттогава "Бенфика" губи общо седем финала - пет за Купата на шампионите и два в турнира на УЕФА (в това число Лига Европа през миналата година). През 1990 г. "Бенфика" игра за КЕШ срещу "Милан" във Виена, където е погребан Гутман. Вече покойният Еузебио отиде на гроба на някогашния си треньор, за да измоли прошка... Не мина. 

Тази вечер срещу силния тим на "Севиля" ще разберем дали 52 години стигат...