Израел търси строителни работници в България като обещанието е за заплата на равностойността на поне 1540 щатски долара, съобщи Агенцията по заетостта.

Търсят се предимно кофражисти (индустриален строителен кофраж, дървен кофраж) и арматуристи. Условието е те да могат да разчитат строителни планове. Търсят се също така плочкаджии и мазачи.

Минималната заплата ще е поне еквивалентът на 1540 долара месечно за 211 часа работа. Извънредният труд ще се плаща допълнително.

Работодателят ще внася по сметка на работника по 700 шекела месечно (около 185 долара). Те ще бъдат изплатени на работника при напускане на страната като гаранция, че няма да остане нелегално. Ако остане, сумата ще бъде пропорционално намалена или отнета.

Същевременно са предвидени месечни удръжки за здравна застраховка (до 125 шекела или 33 долара) и за наем (до 500 шекела или 137 долара).

Самолетните билети са за сметка на работника. 

Условията на израелската страна са в ролята на работодател да е посредническа фирма, която ще осигурява заетостта на работника на различни обекти. Срокът на договора е 1 година с възможност за удължаване за още 3 години и половина.

Обещанието е настаняването да е с до 6 души в стая при поне 4 квадратни метра площ на човек, включително в каравани или на двуетажни легла. Всеки ще разполага с лично легло и бюфет, отопление и вентилация, приемливо осветление и електрически контакти във всяка стая, студена и топла вода, мивка, работни плотове и бюфет в кухнята, готварска печка, хладилник, маса и столове, перална машина на всеки 6 работника.

Кандидатите трябва да бъдат български граждани, да са на възраст между 25 и 50 години, да не са работили досега в Израел и да нямат близки на работа там. Те трябва да са способни на усилена работа при местните климатични условия.

Всички ще преминат практически изпит за професионални умения, а компютърна програма за подбор на случаен принцип ще избере 75 на сто от преминалите теста.