Това е кражба на информация и най-вероятно е направено от вътрешен човек. Такова тълкувание на скандала с Досиетата "Панама" даде по Нова тв адвокат Тодор Батков, чието име се появи в документите.

"Очевидно за това е платено. По-малко вероятно е документите да са изтеглени по хакерски път или чрез специални служби, които са ги огласили по този начин. От този скандал печелят страните, които се опитват да привлекат колкото може повече от този ресурс. Напоследък тенденцията е ясна – САЩ и Великобритания увеличават дела си в офшорния бизнес”, смята той.

От изтичането на данните печелят страните, които се занимават с офшорна дейност. Такива са САЩ и Великобритания, които увеличават дела си в офшорния бизнес. САЩ контролират 30% от този бизнес, а Великобритания - 25%, разясни адвокатът.

БИВШ ШЕФ НА БТА И РАДИО "ВАРНА" В "ПАНАМАГЕЙТ"

Той заяви, че версията за кампания срещу руския президент Владимир Путин е несериозна.

"По-скоро е предупреждение към него от страна на тези, които са финансирали целия скандал”, допълни Тодор Батков.

"В конкретния случай за един от основните ми клиенти, господин Чорни, ми се наложи да взема по една акция в три компании и да стана управител", каза още Батков за собственото си участие.

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": ТОДОР БАТКОВ В ОФШОРКИ НА ЧОРНИ

Трите офшорни компании, където Батков е имал по една акция, са били използвани за придобиване на две жилища в Лондон. Разходът за всяко бил 80 милиона паунда (99 милиона евро), като пазарната цена по думите му е 100 милиона паунда (123,7 милиона евро).

"Тези офшорки бяха регистрирани на Британските Вирджински острови", каза Батков.

И БАНЕВИ В "ПАНАМАГЕЙТ"

ЕВГЕНИЯ БАНЕВА: НЯМА ПОЛИТИК БЕЗ ОФШОРКА

Според него 98 на сто от акциите във всяка една от компаниите се държат от компания в Швейцария. Това е практика при закупуване на големи недвижими имоти, изтъкна бившият собственик на футболен клуб "Левски".

"Парите по-лесно се инвестират. Обикновено пари се инвестират в такива активи за взимане на статут на постоянно пребиваващ или получаване на жителство. Специално в Англия е така - не се спестява разходът", допълни Батков.

МАНДЖУКОВ ЗАБРАВИЛ, ЧЕ ИМА ОФШОРКА

Адвокатът допълни, че трите офшорни фирми впоследствие били прехвърлени на бившата съпруга на Чорни, която постоянно пребивава във Великобритания.

ЧАВДАР КЪНЧЕВ-ПОРЕДНИЯТ БЪЛГАРИН С ПАНАМСКО ДОСИЕ

Офшорните фирми са познати в България от началото на 90-те г. на ХХ век, каза още адвокатът. Тогава е имало случаи да се приватизират активи, без да се вижда кой е истинският собственик.