Свикване на Велико Народно събрание, което да отпуши енергията за реформаторските сили, осъществяване на дълбоки промени в Конституцията, решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт, установяване на антимонополни пазарни отношения.

Това са част от целите, записани в проекта за устав на новоучредената партия ДОСТ. Уставът въвежда и фигурата на симпатизанти и дискусионни клубове. Записването на подобни цели и правни фигури, се смята от наблюдателите, за реверанс към десните партии.

ДОСТ - НА СТАРТА (СНИМКИ)

Симпатизанти на ДОСТ могат да бъдат всички пълнолетни граждани с избирателни права, които споделят принципите на партията, готови са да работят за тях, но по някаква причина не желаят да са членове на политическата формация.

Дискусионните клубове ще се учредяват по инициатива на членове или симпатизанти на ДОСТ. Те ще имат спомагателни функции по отношение на дейността и инициативите на партията. Уставът обаче не им дава право да имат участие във вземането на решение.

МЕСТАН И СЪМИШЛЕНИЦИТЕ МУ УЧРЕДЯВАТ ПАРТИЯ ДОСТ

В устава е записано още, че председателят и областните ръководства на ДОСТ няма да могат да заемат тези длъжности повече от два поредни мандата.

Националните органи на новата партия ще са Националната конференция, Националният съвет, председателят, Изпълнителният съвет и Националният контролен съвет. Партията ще има младежка организация с членове до 35 години.

МЕСТАН: ДОСТ ЩЕ РАЗСЕЧЕ ГОРДИЕВИЯ ВЪЗЕЛ НА КОРУПЦИЯТА В ДПС (СНИМКИ)

Финансирането на ДОСТ ще става от собствени приходи и чрез държавната субсидия, която партията ще получи, ако мине 1 процент на парламентарните избори. Собствените приходи ще са от членски внос, дарения и завещания, собствени недвижими имоти, лихви от парични депозити в банки, доходи от ценни книжа, заеми от банки в допустими от закона размери и др. легални начини. Сред тях са издателска дейност, авторски права и ползване на интелектуална собственост, продажба и разпространение на печатни и аудио-визуални материали и др.

Размерът на членския внос, срокът и начинът на плащането му, ще бъдат определени на първото заседание на Националния съвет на ДОСТ.