Вече 5 години световни организации и медии отправят критики към Катар и ФИФА заради начина, по който са третирани работниците, изграждащи арените за световното през 2022 г.

Въпреки това няма промяна в отношението, условията на труд и всичко останало. “Амнести интернешънъл” публикува доклад, в който за пореден път прави разкрития за нарушаване на човешките права. ФИФА не се трогва много, пък и явно няма как да въздейства на катарците, след като направи необходимото емирството да спечели мондиала.

Този мондиал вече причини доста главоболия на всички по футболната верига - ще се играе през зимата, финалът ще е малко преди Коледа, а всичко това ще обърка календара на големите шампионати и клубове. Да не говорим, че швейцарската и американската прокуратура разследват как е дадено домакинството. Запалянковците също имат големи опасения за сблъсъка с културните различия.

14 ПРИЧИНИ ЗАЩО СВЕТОВНОТО В КАТАР ЩЕ БЪДЕ БЕДСТВИЕ

А докато се стигне до проблемния зимен мондиал, се градят стадиони, комплекси, пътища и дори цели градове. 90 процента от работниците и служителите по тези обекти са чуждестранни наемници - предимно африканци и азиатци, а и не малко европейци. По-рано тази пролет ООН вдигна жълт картон на Катар и даде срок една година емирството да се пребори с “модерното робство”, на което подлага чужденците.

От “Амнести” са направили интервюта със 132 работници на стадион “Халифа Интернешънъл” в Доха - там трябва да се играе единият полуфинал. И с други 102-ма, наети за огромния комплекс “Зона Аспайър”, включващ спортни и развлекателни съоръжения.

Така трябва да изглежда новият стадион "Халифа" в Доха с комплекса около него.

Тези хора разказват покъртителни неща. На някои от тях са отнети паспортите - така не могат да напуснат страната. Други пък безцеремонно са пратени обратно у дома без обяснение. Не могат да сменят работата. Живеят в мизерни условия. Бавят им се заплати или изобщо не се изплащат. Обещават се едни пари при кандидатстване за работата, после се оказва, че заплащането е друго - по-ниско. Работят с часове в убийствената жега без почивка, понякога без вода… И т.н. и т.н.

В последните две години броят на наемниците за стадионите е нараснал от 2000 на 4000 души. А в следващите две числото може да достигне 36 000. Поради което растат и опасенията, че проблемите само ще се увеличават. Международната конфедерация на свободните профсъюзи изчисли още преди две лета, че до 2022 г. в Катар ще загинат към 4000 души по строежите. До момента са починали над 1200 работници, най-вече от Непал и Индия.

“Животът ми тук е като в затвор, казва служител, работещ по конструкцията на стадион “Халифа”. - Тежко е, а ние работим с цели часове под слънцето. Когато се първи път се оплаках малко след пристигането си, мениджърът ми отвърна: Ако искаш, можеш да се жалваш, но това само ще ти донесе проблеми. Ако искаш да останеш в Катар, мълчи си и работи. Така и правя, принуден съм.”

Генералният директор на “Амнести” Салил Шети разсъждава за това, че през 2022 г. на стадионите в Катар ще има хиляди запалянковци, тези съоръщения ще предлагат уникални условия, а на тях ще играят най-добрите футболисти в света. Арените за най-голямото спортно събитие обаче се градят върху много погубени животи, унижения и нарушени човешки права.

Карикатура на Марк Блекууд, осмиваща обещанието на
катарците стадионите им за световното да са с климатици.

Управниците в Катар вече от години обещават да подобрят условията на труд и да променят законодателството, за да не се стига до някои конфузни ситуации. Обещанията са големи, ала резултатите нищожни, пише в доклада на “Амнести”. Има много проблеми около трудовото законодателство. 

Сега ФИФА - начело с новия президент Джани Инфантино, обещава да се заеме с проблема и да опита да въздейства на Катар - поне доколкото е възможно.

Проблемът е, че гледаме един и същи филм вече от години. Подобни стряскащи числа, доклади и разкрития имаше и преди световните първенства в Южна Африка, Бразилия и сега за олимпиадата в Рио де Жанейро. В Страната на кафето загинаха хиляди хора по арените и инфраструктурните обекти.