Най-скъпият боен кораб, построяван някога, след няколко месеца ще се включи към американската флота, съобщи СиЕнЕн. Става дума за 12,9-милиардния USS Gerald R. Ford, самолетоносач от нов клас.

"Суперсамолетоносачът" има водоизместимост 100 000 тона, 2 ядрени реактора, 25 нива, екипаж от 508 офицери и 3789 моряци и може да носи над 75 разнообразни самолета.

Новият USS Ford в строителния док в Нюпорт Нюз, Вирджиния.

Строенето му започва през 2009 г., а днес е готов на 98%, обяснява говорител на американската флота. Тестовете на кораба на море започват през юли и най-вероятно военното бижу ще се включи към флота през септември.

Самолетоносачът е кръстен е на 38-мия президент на САЩ, който почина през 2006 г. Джералд Форд е служил на USS Monterey - лек самолетоносач с водоизместимост 11 000 тона - по време на Втората световна война. Обичайната практика е първият кораб дава и името на целия клас. Различните модели ще бъдат основните произвеждани в следващите десетилетия. USS John F. Kennedy от същия клас вече се строи и ще бъде готов през 2020 г.

Речен тест - първият в морето ще бъде проведен през юли.

Новият клас Ford не е много по-голям от досегашния шампион Nimitz. Всъщност новият е с 5 метра по-къс, но е с няколко хиляди тона повече водоизместимост. Основното, с което Ford скача в новото хилядолетие, е нова електромагнетична система за изстрелване, както и по-голяма писта. Тя ще позволи 25% повече изстрелвания на ден от Nimitz, а на борда са нужни 25% по-малко персонал. Според флота, това ще спести 4 милиарда оперативни разходи в следващите 50 години. 

Така абсурдната цена от 12,9 милиарда долара изглежда малко по-разумна. Според критиците обаче става дума за пореден пример за една лоша практика на Пентагона - да се строят огромни и времеотнемащи проекти, които се тестват много малко преди да бъдат вкарани в употреба.