Военновъздушните сили на САЩ са разположили в събота в Катар бомбардировачи В-52, за да се присъединят към борбата срещу ДАЕШ в Сирия и Ирак. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Централното командване на американската армия.

За последен път машините, известни като "летящата крепост", са били базирани в Персийския залив по време на войната през 1991 г., припомня агенцията. Бомбардировачите са летели в района и през май 2006 г. като част от операцията в Афганистан, както и по време на военно учение на САЩ в Йордания през миналата година.

"Разполагането на B-52 показва нашата последователна решимост за устойчив натиск върху ДАЕШ и защита на региона при всякакви извънредни ситуации", обяви генерал-лейтенант Чарлз Браун, командир на Централното управление на Военновъздушните сили на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Подполковник Крис Карнс, говорител на Централното командване, добави, че не може да се разкрие точният брой на машините, разположени във военната база в Катар, поради оперативни съображения за сигурност.

Решението на Вашингтон за дислокацията на бомбардировачите дойде, след като армията на САЩ активизира борбата си срещу ДАЕШ в Ирак и Сирия.

Според генерал-лейтенант Браун самолетите ще могат да осигурят прецизни оръжия и да изпълняват различни мисии - включително стратегическа атака, въздушна подкрепа, подкрепа при морски операции и т.н.

Подполковник Карнс добави, че бомбардировачите ще позволят на САЩ да използват по-малко боеприпаси при атака, вместо да изсипват големи количества бомби.

"Точността е от критично значение в тази война", каза той.

По думите му масовите бомбардировки не вършат достатъчтно работа, защото бойците на ДАЕШ не се движат на големи групи, а и целта ще е да се избегнат в максимална степен цивилни жертви.