Нихат Кабил, бившият министър на земеделието в две правителства - на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев, се върна на пост в партията си ДПС. На конференция на структурата на движението в София-град бившият земеделски шеф бе избран за водач, съобщиха от партията. 

Кабил досега не заемаше партийни или други постове след края на министерския му мандат през 2009 г. Той не влезе и в листите на ДПС за парламента след края на мандата на тройната коалиция.

Това е последната местна конференция на ДПС преди Деветата национална конференция на партията. На 24 април движението ще трябва да избере нов лидер след изгонването на Лютви Местан. Той пък утче учредява новата си партия ДОСТ.

Масово местните структури на ДПС поискаха почетният председател д-р Ахмед Доган да се върне като действащ лидер, но той самият отказва. В момента управлението се държи от триумвират от депутатите Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза. Според запознати не е изключено "тройният" формат на председателство да бъде запазен и след конференцията.