НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

 

Тампа, Флорида – Лобистката компания “Подеста груп“ на главния ковчежник на Хилъри Клинтън - Тони Подеста, е свързана с руската „Сбербанк“, която е финансовият мускул на Кремъл. Това пише британското издание „Обзървър" като се позовава на разкрития, съдържащи се в досиетата "Панама".

 

Тони е брат на Джон Подеста, висш функционер на Демократическата партия, който бе шеф на канцеларията на Белия дом по времето на президента Бил Клинтън. След това Джон Подеста бе съветник на сегашния държавен глава на САЩ Барак Обама.

 

Според хора от кухнята на Демократическата партия в САЩ братята Подеста държат ключовете на достъпа до висшия апарат на политическата сила. В момента Джон е един от главните хора в предизборния щаб на Хилъри Клинтън.

 

През 1998 г. братята Подеста основават и правят държавна регистрация на лобистката си компания „Подеста груп“. Главната цел на компанията - да гради имидж на своите клиенти и да им осигурява връзка с шефовете на Демократическата партия.

Лобизмът е един от най-големите във Вашингтон и в него се въртят милиарди долари. Големите пари в коридорите на властта означават достъп до Белия дом, а така също до демократическите лидери в Сената и в Конгреса на САЩ. Републиканците също въртят куп фирми, чиято дейност е да ходотайстват и прокарват важни политически решения и закони.

 

Точно този добре смазан механизъм е използван от „Сбербанк“, която е най-голямата финансово-кредитна институции в Русия.

 

ПУТИН: РАЗБИРАМЕ КОЙ Е ПОРЪЧИТЕЛЯТ НА "ПАНАМАГЕЙТ" ПО НАГЛИТЕ ТВЪРДЕНИЯ НА ХОРА ОТ САЩ

 

Според досиетата "Панама" в края на март т.г. „Подеста груп“ е официално упълномощена от руската банка "Сбербанк" да представлява нейните интереси във федералната столица на САЩ, разкрива „Обзървър“.

В щаба ба компанията влизат Тони Подеста, Стивън Радемейкър и Дейвид Адамс. Последните двама са работили като помощници на Държавния секретар на САЩ. Добре информирани източници съобщават за „Обзървър“, че Тони е не само главен събирач на пари за кампанията на Хилъри Клинтън за президентска номинация на Демократическата партия, но е смятан и за архитект на нейната стратегия по пътя към Белия дом на изборите през ноември т.г.

 

Сбербанк“ е влязла във връзка с „Подеста груп" не толкова, за да разкрасява имиджа си във Вашингтон, колкото да търси начин за облекчаване и по-скоро за заобикаляне на санкциите, наложени на руски компании заради анексирането на Крим от Москва и последвалите агресивни действия срещу Украйна, допускат анализатори.

 

Много е странно, че „Сбербанк“ търси помощ от влиятелни играчи от Демократическата партия в лицето на „Подеста груп“, като по този начин им оказва финансова подкрепа в трудно време за самата банка. При това в Русия много добре знаят как работи американската политическа машина. Въпросът е по-скоро защо „Подеста груп“ е взела пари от „Сбербанк“. Тази финансова институция не се крие в сянката – това е най-голямата банка в Русия, но репутацията и далече от желаната. Никой запознат с руските парични игри не е изненадан, че „Сбербанк“ се мъдри в документите от Панама, анализира изданието.

 

Банката води началото си от XIX и бе преродена след разпадането на Съветския съюз. През 90-те години на миналия век тя нараства, за да заеме доминираща позиция в банковия сектор на страната. В момента „Сбербанк“ контролира 30 на сто от банковите капитали в Русия и в нея работят около 250 хиляди души.

 

На практика обаче „Сбербанк“ е финансовият мускул на Кремъл, въпреки че официално е частна компания.

Западното разузнаване разполага с достатъчно информация, че тя е тясно свързана с Владимир Путин и неговия режим. Парите, които банката върти, са използвани за финансиране на шпионските операции на Службата за външно разузнаване (СВР).

 

Източник от контраразузнаването на НАТО информирал „Обзървър“, че „Сбербанк“ поддържа свои представителства в 20 страни, които на практика работят като задгранични филиали на СВР. Много от висшите мениджъри на банката са бивши служители на КГБ.

 

В Русия финансовата институция има привилегировани отношения с Федералната служба за безопасност (ФСБ).

 

Обзървър“ не дава отговор на въпроса за странното партньорство между „Сбербанк“ и „Подеста груп“.

 

Известно е, че като държавен секретар на САЩ през първия мандат на президента Барак Обама, Хилъри се бе заела с амбициозната задача да презареди отношенията Вашингтон-Москва. Опитът и да натисне бутона reset, се оказа неуспешен.

 

Сбербанк“ е особено активна в опитите на Кремъл да предизвиква безредици в Украйна. Тайните служби на Киев направо я обвиняват, че стои зад терористичните атаки през 2015 г. в два от клоновете й в украинската столица. Бомбените експлозии не взеха жертви, но допринесоха за опитите на Москва да „докаже“, че в Украйна има силни антируски настроения, а политическото положение в страната е на ръба на хаоса, пише още "Обзървър".

 

Документите от Панама също разкриват, че „Подеста груп“ представлява във Вашингтон още три твърде съмнителни организации. Това са базираното на Каймановите острови офшорно представителство на московската групировка „Тройка дайълог груп лимитид“ , действащата в Кипър „Ес Би Джи Би Сайпръс лимитид“ и опериращата в Люксембург „Ес Би интернешънъл“.

 

По данни на организацията от журналисти, която анализира документите от Панама - OCCRP, „Сбербанк“ и „Тройка дайълог“са използвани от вътрешния кръг около Путин за съмнителни частни инвестиции с пари от обществени фондове в Русия.

 

Според документи в „Уикилийкс“ руската компания в Кипър е трябвало да участва във финансирането на провалилия се газов проект в България“ „Южен поток“. Според други уличаващи книжа, попаднали в Радио „Свобода“, „Тройка дайълог“, която през 2002 г. е била собственост на „Банк Москви“, стои и зад опитите през 2002 г. да бъде провалена приватизацията на „Булгартабак“. Тогава руснаците претендираха, че имат собственост в българската фирма, която била продобита след края на Втората световна война.

 

Според документите от Панама, „Тройка дайълог“ е използвана и от приятеля на Путин - виолончелистът Сергей Ролдугин, за прехвърлянето на 2 милиарда долара в офшорни банки. Освен това е известно, че фирмата „Видео интернешънъл“, която също е свързана с Ролдугин, през 2014 г. се опита да купи рекламния бизнес на БТ, използвайки същата компания.

 

Според заключенията на ОCCRP, основаващи се на разкритията от панамската адвокатска кантора „Мосак-Фонсека“, „Тройка дайълог“ , която е собственост на „Сбербанк“, действа като активен инвестиционен фонд, който пере парите на кремълския елит като ги влага в най-различни проекти. Двете финансови организации отказали да коментират обвиненията, пише „Обзървър“.

 

В цялата тази игра „Подеста груп“ се опитва да представи нещата така, сякаш в лицето на „Сбербанк“ има за бизнес партньор частна компания, а не държавна институция, което изисква специална регистрация според акта за представителите на чуждестранните организации.

 

Джон и Тони Подеста не могат да заблудят никого с този трик. Те са лобисти на Владимир Путин и неговите лични банкови интереси. Ако демократите действително победят на изборите наесен, двамата братя се стягат за високи постове в Белия дом през януари 2017 г. Тогава те и Хилъри Клинтън ще трябва да обяснят своите отношения със „Сбербанк“, заключава британският „Обзървър“.