Представете си, че сте търговец в страна А и изнасяте стока в страна Б на ЕС. Срещу известно "материално стимулиране" митницата не забелязва, че стоката ви не пресича границата, а се връща обратно в страна А, където се продава на черно, без касови бележки, но с ДДС изчислен в цената. В същото време вие представяте на данъчните органи документи за износ, възоснова на които тя ви възстановява ДДС, защото той не се плаща въру износа.  Ако страна "А" е България, само от тази хватка печалбата ви е 20 на сто.

Тя може да стане и по-голяма, ако търговец в страната Б, с когото сте свързан, продава стоката пак по цена, включваща ДДС, но когато трябва да го внесе в бюджета, изчезва.

Това са две от схемите, поради които страните от ЕС губят годишно по 50 милиарда евро от ДДС, а общото разминаване между очакваните и реализираните приходи от ДДС през 2013 година е било 170 милиарда евро, съобщи днес Европейската комисия. Тя обяви план да намали годишния недобор с 80 на сто, като главен елемент от него е ДДС да се събира от търговеца в страната-износителка по ставката на страната-потребителка на стоката и властите на страната-износителка след това да й прехвърлят приходите.

"Днес ние започваме диалог с Европейския парламент и с държавите-членки за по-опростена и по-устойчива на измами система за ДДС в ЕС", каза заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис.

"Днес най-голямото предизвикателство са измамите", каза комисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси. "Разгледахме няколко възможности и моето и на Колегиума (на комисарите) твърдо убеждение е, че трансграничните сделки трябва да бъдат третирани като вътрешни операции, с други думи трябва да смятаме целия единен пазар за наш вътрешен пазар. Това значи, че транзакция между Брюксел и Мадрид ще бъде третирана по същият начин както операция между Брюксел и Антверпен".

"Ние смятаме, че това ще генерира моментален приход за държавите-членки от около 40 милиарда евро годишно и ще сложи край на операциите по връщане на ДДС, където стават най-много от измамите", добави той.

Сегашните ДДС-правила в трансграничната търговия в ЕС са приети през 1993 година като "преходни", но до днес остават в общи линии същите, отбеляза той. 

Планът на Комисията включва и мерки за облекчаване на административна тежест върху бизнеса  при декларирането на ДДС. Той също предвижда промяна в правилата за ставките на ДДС. Сега те фиксират минимална ставка от 15 на сто и изключения, в които тя може да бъде намалена от определени страни до не по-малко от 5 на сто и или 0 процента за строго наблюдаван списък от стоки. Тези държави, между които Обединеното кралство, са договорили тази привилегия в договорите си за присъединяване към ЕС.

Комисията възнамерява да предложи или списъкът да бъде периодично преразглеждан и всички страни-членки да получат правото да го прилагат, ако искат; или всички държави-членки да получат правото да прилагат намалени ставки, доколкото това не води до данъчни диспропорции и нелоялна конкуренция.