Забраната за разпъване на палатка и нощуване на 100 метра от морската ивица е на път да бъде отменена. Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за Черноморското крайбрежие, отменящи забраната, въпреки че тя беше въведена буквално преди седмици.

Отмяната бе внесена от ГЕРБ след поредица от протести на природозащитници и фенове на т.нар. "диво къмпингуване" - тоест извън обособените къмпинги. Тогава лично премиерът Бойко Борисов разпореди на депутатите си да "поправят" грешката си. 

Въпросната т. 9 от закона за Черноморското крайбрежие, която днес отпадна на първо четене с новите промени в закона, забраняваше къмпингуването извън концесионните плажове и предвиждаше тежки глоби за "пренощуване, къмпингуване и паркиране извън определените за тази цел места".

Мнозинството обаче не прие другото предложение за въвеждане на регламент за т.нар. "диво къмпинтуване", внесено от Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. Той предлагаше в рамките на 3 месеца няколко министерства да напишат обща наредба къде и как се разрешава бивакуване на територията на всякакви имоти - държавни, общински, частни, земеделски земи и незастроени урбанизирани територии, без да се променя предназначението на земите и те да се обявят за къмпинги. На тези места да се поставят преместваеми обекти като пейки, чешми и други, но са забранени търговските обекти, както и всичко, което се смята за строителство според Закона за горите и Закона за устройство на територията, предлагаше той.

Икономическата комисия обаче не бе подкрепила идеите. В крайна сметна и пленарната зала ги отхвърли.