Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Газовата връзка с Румъния ще бъде готова след 119 дни, а стойността на оставащия двукилометров участък е 4,375 млн. евро, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя присъства на подписването на контракта за изграждането на газовата връзка по дъното на река Дунав, който днес бе подписан между "Булгартрансгаз" и "Трансгаз Румъния" и австрийската фирма изпълнител на проекта "Хабау".

Според заместник генералния директор на "Трансгаз Румъния" Григоре Трасак след като бъде пуснат в експлоатация интерконекторът страната ни ще може да получава 0,5 млрд. куб. м. газ. След 2018 г. ще заработи и компресорната станция, която ще позволи количествата да бъдат утроени до 1,5 млрд. куб. м.

"Срокът, регламентиран в този договор е 119 дни. Сигурна съм, че сме избрали най-добрите условия и най-добрата оферта", каза още Петкова.

Според нея с този договор диверсификацията в България остава не само едно добро пожелание, но нещата започват да се случват на практика.

"Останаха ни 2 километра до тази заветна наша цел, които трябва да бъдат изградени под река Дунав. Те се оказаха и най-трудния проект", посочи министър Петкова. 

Според нея обаче краят вече е близо и само след 4 месеца ще е официалното откриване на газовата връзка със северната съседка.

До момента страната ни няма никаква алтернатива на синьото гориво, което се внася от Русия.

Ключови думи

Коментари

Скорост 500 метра на месец. Не е ли малко бавничко

Б. Борисов

Колко пъти им казвах думичката 'ще' да я забравят.

аха

краденето продължава

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.