Газовата връзка с Румъния ще бъде готова след 119 дни, а стойността на оставащия двукилометров участък е 4,375 млн. евро, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя присъства на подписването на контракта за изграждането на газовата връзка по дъното на река Дунав, който днес бе подписан между "Булгартрансгаз" и "Трансгаз Румъния" и австрийската фирма изпълнител на проекта "Хабау".

Според заместник генералния директор на "Трансгаз Румъния" Григоре Трасак след като бъде пуснат в експлоатация интерконекторът страната ни ще може да получава 0,5 млрд. куб. м. газ. След 2018 г. ще заработи и компресорната станция, която ще позволи количествата да бъдат утроени до 1,5 млрд. куб. м.

"Срокът, регламентиран в този договор е 119 дни. Сигурна съм, че сме избрали най-добрите условия и най-добрата оферта", каза още Петкова.

Според нея с този договор диверсификацията в България остава не само едно добро пожелание, но нещата започват да се случват на практика.

"Останаха ни 2 километра до тази заветна наша цел, които трябва да бъдат изградени под река Дунав. Те се оказаха и най-трудния проект", посочи министър Петкова. 

Според нея обаче краят вече е близо и само след 4 месеца ще е официалното откриване на газовата връзка със северната съседка.

До момента страната ни няма никаква алтернатива на синьото гориво, което се внася от Русия.