Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Точно месец от погрома на Тютюневия склад на ул. "Одрин" № 8 се навършва в сряда.

На 6 март, неделя, без предупреждение и без реакция от община Пловдив, но с нейно разрешение, фирмата-собственик на сградата - паметник на културата, разпореди на тежките машини да изравнят със земята емблематичната сграда. И почти успяха. Част от фасадата, покрива, стенописите вече са в историята и фотоалбумите... Виновни все още няма...

Тоталното заличаване на тютюневия склад бе предотвратено само заради реакцията на гражданите на Пловдив.

Руините на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 стърчат зад оградите.

Месец по-късно руините стърчат, опасани с ламаринена ограда по разпореждане на прокуратурата, която вочи разследване, местната полиция, призвана да пази обекта и Министерството на културата, което обяви, че сградата е паметник на културата.

Багерите бяха спрени, а в следващите дни кметът на града под тепетата Иван Тотев и администрацията му се оплитаха във версиите дали сградата е паменник на културата, откога знаят и кой е разрешил погрома.

Едноименните собственици на сградата на ул. "Одрин" №8 са сложили и пано за бъдещите си строителни планове на мястото.

Благодарение на Министерството на културата и инспектората му за опазване на недвижимото културно наследство, които заявиха категорично, че складът е паметник на културата, а община Пловдив е знаела това още през 2014 г., разрушаването бе спряно. 

Оцелялата част от тютюневия склад като образе как собствениците му трябва да възстановят фасадата.

 

Министър Вежди Рашидов издаде и заповед, според която собствениците трябва да възстановят фасадата на тютюневия склад в автентичния й вид.

В момента обаче зад огражденията на сградата не се случва нищо. Разследването на прокуратурата продължава.

В тютюневия склад не се случва нищо. Полицията и огражденията го пазят, докато чака съдбата си.

На 30 март обаче излезе съобщение, че собствениците, превърнали паметника в руини, не само не мислят да го възстановяват засега, а дори обжалват разпореждането за спиране на разрушението на сградата, постановено на 7 март.

Делото в Административния съд в Пловдив е насрочено за 13 април.

Според пловдивчани дори някога да се възстанови фасадата, покривът и стенописите са си отишли безвъзвратно.

Съдът вече остави без уважение искане на фирмата "Одрин" 8 за спиране на предварителното изпълнение на разпореждането за спиране на събарянето. Не е ясно до момента дали собствениците са обжалвали този отказ пред Върховния административен съд. 

Скеле с пано закрива оцелялата част на тютюневия склад. Скелетът на останалото напомня за събитията преди месец.

По закон собствениците на тютюневия склад - паментик на културата, имат двумесечен срок, в който да представят в Министерството на културата инвестиционен проект за възстановяване и експониране на недвижимата културна ценност. Трябва да представят и графична, текстова и фотодокументация, документираща изгледа на разрушения паметник в оригинал. Този срок изтича на 24 май.

Ключови думи

Коментари

"Благодарение на Министерството на културата и инспектората му за опазване на недвижимото културно наследство, които заявиха категорично, че складът е паметник на културата, а община Пловдив е знаела това още през 2014 г." - верността на това "заявление" от страна на МК, така и не беше потвърдена в медиите !!! Вероятно ще се стигне до съд и ке се наложи той да го потвърждава или отхвърля.

"ке" = "ще" - правописна грешка, сори, (ползвам БДС-подредба на клавиатурата)

Родени да рушат.

socialen

"Символ" на Простотията и Вандалщината на ГЕРП.

Avatar

Чудесно е, че този вмирисан коптор беше разрушен и на негово място ще се построи съвременна, използваема сграда, която ще създава бизнес и работни места.

Ще отвори работни места като в Банско, където в 50 хотела уж работели 10 000 човека, а на всеки 2 легла се падал по един служител.

до аватара герберски

Пловдив е пълен с празни бизнес центрове и жилищни сгради. За построяването им са изразходвани милиони, което не пречи да стоят празни години на ред. Ако бяха построени със законни средства а не с цел пране на пари дали собствениците им нямаше да се стараят да си възвърнат поне част от вложените средства?

socialen

Складовете преживяха Турското Робство, Фашизма, Комунизма, Демократизацията, Виденов, Костов, но не успяха да се спасят от Простотията, Неграмотността и Вандалщината на неграмотния Борисов и тумбата му тиквочи ГЕРП.

Соци,

в голяма грешка си! Не бъркай лафката на Томасян със складовете, те са на различни собственици! Тютюневите складове са построени по времето на фашизма, условно нека така да го наречем. Животът на тютюноработниците така добре описан от Димитър Димов не се е различавал съществено от този във фашистките концлагери. Виж, за Борисов и за ГЕРБ като цяло си прав. Дори бих казал че се изразяваш твърде меко.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.