Точно месец от погрома на Тютюневия склад на ул. "Одрин" № 8 се навършва в сряда.

На 6 март, неделя, без предупреждение и без реакция от община Пловдив, но с нейно разрешение, фирмата-собственик на сградата - паметник на културата, разпореди на тежките машини да изравнят със земята емблематичната сграда. И почти успяха. Част от фасадата, покрива, стенописите вече са в историята и фотоалбумите... Виновни все още няма...

Тоталното заличаване на тютюневия склад бе предотвратено само заради реакцията на гражданите на Пловдив.

Руините на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 стърчат зад оградите.

Месец по-късно руините стърчат, опасани с ламаринена ограда по разпореждане на прокуратурата, която вочи разследване, местната полиция, призвана да пази обекта и Министерството на културата, което обяви, че сградата е паметник на културата.

Багерите бяха спрени, а в следващите дни кметът на града под тепетата Иван Тотев и администрацията му се оплитаха във версиите дали сградата е паменник на културата, откога знаят и кой е разрешил погрома.

Едноименните собственици на сградата на ул. "Одрин" №8 са сложили и пано за бъдещите си строителни планове на мястото.

Благодарение на Министерството на културата и инспектората му за опазване на недвижимото културно наследство, които заявиха категорично, че складът е паметник на културата, а община Пловдив е знаела това още през 2014 г., разрушаването бе спряно. 

Оцелялата част от тютюневия склад като образе как собствениците му трябва да възстановят фасадата.

 

Министър Вежди Рашидов издаде и заповед, според която собствениците трябва да възстановят фасадата на тютюневия склад в автентичния й вид.

В момента обаче зад огражденията на сградата не се случва нищо. Разследването на прокуратурата продължава.

В тютюневия склад не се случва нищо. Полицията и огражденията го пазят, докато чака съдбата си.

На 30 март обаче излезе съобщение, че собствениците, превърнали паметника в руини, не само не мислят да го възстановяват засега, а дори обжалват разпореждането за спиране на разрушението на сградата, постановено на 7 март.

Делото в Административния съд в Пловдив е насрочено за 13 април.

Според пловдивчани дори някога да се възстанови фасадата, покривът и стенописите са си отишли безвъзвратно.

Съдът вече остави без уважение искане на фирмата "Одрин" 8 за спиране на предварителното изпълнение на разпореждането за спиране на събарянето. Не е ясно до момента дали собствениците са обжалвали този отказ пред Върховния административен съд. 

Скеле с пано закрива оцелялата част на тютюневия склад. Скелетът на останалото напомня за събитията преди месец.

По закон собствениците на тютюневия склад - паментик на културата, имат двумесечен срок, в който да представят в Министерството на културата инвестиционен проект за възстановяване и експониране на недвижимата културна ценност. Трябва да представят и графична, текстова и фотодокументация, документираща изгледа на разрушения паметник в оригинал. Този срок изтича на 24 май.