Лидерът на БСП Михаил Миков отговори на въпроса трябва ли руския президент Владимир Путин да подаде оставка, след разкритията за негови близки, замесени в Досиетата "Панама".

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": ПУТИН. ИЛИ КАК ДА СКРИЕШ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

"Въпросът е провокативен. В края на месеца ще присъствам на конгреса на "Справедлива Русия" в Москва. Нямаме навика да искаме оставките на чужди ръководители".

Това каза Миков. "Справедлива Русия" е социалдемократическа партия. През 2007 г. тя е сред партиите, издигнали кандидатурата на Дмитрий Медведев за президент. Медведев бе кандидат на "Единна Русия" - партията на Путин. В следващите години обаче "Справедлива Русия" често е опозиционно настроена към управлението на страната.

Миков коментира и самият скандал Досиетата "Панама".

В ДОСИЕТАТА "ПАНАМА" - 50 БЪЛГАРСКИ ФИРМИ И НИТО ЕДИН ПОЛИТИК

Според него България може сама да реши въпроса с офшорните фирми и дори да инициира диалог на европейско равнище за затваряне на тези "данъчни убежища".

"Все по-ясно става, че там се репатрират свръхпечалби или се избягва данъчно облагане. Не знам обаче дали ще стане тази работа като знам, какво е правил Жан Клод Юнкер", каза Миков.

Така той припомни скандала, избухнал в края на 2014 г., когато се разбра, че някои от най-големите световни компании са укрили данъци за милиарди долари чрез тайна сделка с Люксембург, докато Юнкер е бил премиер на страната.

ОТМЪКНИ КАКВОТО МОЖЕШ

Миков изтъкна, че въпреки ниското данъчно облагане у нас има и български фирми, които са укривали печалжи и средства в Панама.

Лидерът на БСП се обяви за засилено държавно участие в здравеопазването не само като регулация. Той определи фактът, че някои ученици няма да имат учебници още от началото на учебната година като абсурд.

"Това е видим резулат от управлението на ГЕРБ в областта на образованието. По отношение на средното образование се връщаме някъде около 1921 г.  Ще има 20-30-40 елитни гимназии в София и големите градове. Всеобщата достъпност на едно добро средно образование ще остане носталгичен спомен", каза Миков.

Соцлидерът се похвали, че има значително подмладяване на общинските ръководства на партията, които се избират в последните месеци във връзка с предстоящия конгрес през май.

"БСП дава очакване за перспектива. Потвърждават го последните социологически проучвания".

Това каза още Миков.