Разследване на "Новая газета"

24 март 2016 г., Голямата зала на Консерваторията. Концерт изнесе Академичният симфоничен оркестър към Московската филхармония под ръководството на Юрий Симонов. Оркестърът изпълни първата композиция - Адажио за струнни инструменти  на Самюел Барбер, след което водещият обяви втория номер от програмата - произведението на Ернест Блох "Шалом" - еврейска разсодия за виолончело с оркестър.

КОЛОСАЛНИ ЩЕТИ ОТ ДОСИЕТАТА "ПАНАМА" ЗА КРЕМЪЛ

Музикантите се изправиха, и на сцената излезе човек с черна атлазена риза, с малко старомодна, но подхождаща му артистична прическа. Препълнената зала го посрещна с овации. Той зае мястото на солиста, настани удобно своето старо и видимо любимо виолончело и замря. След кратка разгрявка с нотите, предизвикала одобрителни усмивки в залата, оркестърът засвири. Виолончелистът, който въплъщава в това произведение гласа на славния цар на юдеите Соломон, свири с упоение, затворил очи, за да се абстрахира от околния свят и да остане насаме с магията на музиката...

Този човек беше Сергей Ролдугин. За него може да се каже, че живее два живота. В единия - видим за света, той - признатият маестро, е един от най-известните виолончелисти в страната, народен артист на Русия и професор. Но другата част от неговия живот до днес бе скрита от всички зад завесата на тръстове и екзотични офшорки, които са оперирали с милиарди долари, получавани по сметките им като "дарения"  във вид на невъзвращаеми заеми от най-богатите бизнесмени на страната, и са контролирали стратегически предприятия в Русия. И ако за своята основна професия Сергей Ролдугин, като човек, истински влюбен в музиката е готов да говори с увлечение, то "другия свой живот" той обсъжда по-неохотно, в което се убедихме за краткото ни общуване насаме с него в гримьорната му.

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": ПУТИН. ИЛИ КАК ДА СКРИЕШ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

Как на виолончелиста му се е отдало да построи такава колосална офшорна империя? Отговорът на този въпрос репортерите на "Новая газета" намериха по време на съвместното разследване с десетки журналисти от най-добрите издания по света - Зюдойче Цайтунг, Международния консорциум за разследваща журналистика,Гардиън, БиБиСи, Монд и много други. Това разследване продължи повече от година, и иенно него Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент анонсира тази седмица, наричайки го "информационна атака срещу Владимир Путин". 

Най-добрият приятел на президента

"Володя (Путин - б.р.) учеше заедно с брат ми. Аз живеех в друг град, и когато се озовах в Ленинград, брат ми ми разказа за Вова. Той дойде при нас и се запознахме. Това беше, струва ми се, през 1977-а. Срещнахме се и повече не се разделихме. Той ми е просто като брат. Преди, когато е нямало къде да се дяна, отивах при него, там спях и ядях. Ето така се запознахме" - разказва за своето познанство с президента на Русия Сергей Ролдугин в основната биографична книга за Владимир Путин "От първо лице".

Семейството на Владимир Путин и Сергей Ролдугин (вдясно). Снимка Книгата "От първо лице"

Ролдугин не е просто приятел на лидера на Русия, като каквито - не винаги оправдано - определят през последните години много успешни хора в страната. Той действително е човек, с когото животът на президента е много свързан. В книгата "От първо лице" Ролдугин е един от най-споменаваните персонажи - той не просто е имал  възможност да наблюдава отстрани живота на Путин, но от младежките си години е бил участник в най-важните събития в съдбата на президента. Заедно минавали през уличните битки на неспокойния по това време Санкт Петербург; заедно  организирали "самоотлъчка" от казармата, докато Ролдугин е бил войник, и, пеейки, обикаляли на стар запорожец нощния Ленинград; заедно ходили на театър със"симпатичната девойка Люда", в това време все още не Путина...

КАК ГОВОРИТЕЛЯТ НА ПУТИН СРЕЩНА ОФШОРНА ПРИНЦЕСА

"Преди заминаването им за Германия им се роди Маша (първата дъщеря на Путин - б.р.). Бившият ми тъст имаше дача до Виборг, шикарно местенце, и ние, когато я взехме от родилното, заминахме там и всички живеехме там: Володя, Люда, аз с жена ми... Естествено, празнувахме раждането й... Такива танци бяха... "Дръж крадеца, дръж крадеца, време е да го заловим!..." (песен на Вили Токарев, чийто следващ стих е: "На всички е известно, че незаловеният крадец не е крадец..." - б.пр.)". Това разказва Сергей Ролдугин, който става кръстник на първата дъщеря на бъдещия президент на Русия.

За разлика от другите приятели на Владимир Путин, влезли в списъка на Форбс по време на управлението му, за богатството на Сергей Ролдугин до днес нищо не беше известно. Макар виолончелистът не пазеше в тайна дружбата си с президента, единственият му актив, за който се говореше публично, е миниатюрен дял в АКБ "Россия", известна като "банката на приятелите на президента".

"Аз не съм бизнесмен, нямам милиони", заявява Ролдугин в интервю за "Ню Йорк таймс" през 2014-а.

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": РАЗКРИТИЯ ЗА ТАЙНО БОГАТСТВО НА 12 ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ

Само  благодарение на изтеклата информация от адвокатска кантора Mossack Fonseca успяхме да разберем, че свързаните с известния виолончелист компании оперират не просто с милиони, а с милиарди долари: тези офшорки са можели да получават пари от структури, близки до семействата на Ротенберг, Сюлейман Керимов, Алексей Мордашов... Те са печелели десетки милиони рубли дневно от, както твърдят експертите, съмнителни сделки с акциите на руски държавни компании, а след това са инвестирали тези средства както в покупката на стратегически активи в държавата, така и в лични ("свободни") проекти, свързани с родственици и приятели на президента.

Офшорната империя

В коридора на консерваторията, след като Сергей Ролдугин изпълни своята част от музикалната програма, пред него се нареди опашка от бивши негови ученици и поклонници. Пред репортери на "Новая газета" към маестрото се приближи млад човек - или бивш ученик, или син на познат. "Сега се занимавам с финанси, работя във Внешекономбанк", започна той...

"О, аз съм толкова далеч от тези неща, виждате ли,  дори виолончелото ми е втора употреба...", отговори Ролдугин. А после се започна с нас и ни покани в гримьорната си.

Когато го попитахме за офшорните компании с обороти милиарди долари, той не се отдръпна - откритостта, изглежда е едно от главните му положителни качества), но избяга от отговора така, сякаш наистина няма много отношение към темата:

"Момчета, аз, честно казано, никакви коментари не мога да правя сега. Длъжен съм да видя и да разбера какво мога да говоря и какво - не. Просто се боя да давам интервю. Когато отказах да дам интервю на едни немци, те написаха, че Путин толкова е заплашил своите познати и приятели, че те се страхуват да говорят. Ето така ме представиха... Разбирам, че тук  става дума за много важни неща. Занимаваш ли се с бизнес или не? Откъде са парите? Чии са? Аз знам всичко това. Това са деликатни неща", ни каза виолончелистът.

Тогава ние изредихме на маестро Ролдугин имената на офшорните компании, а също и техните сделки със стратегически предприятия  в страната, в частност - "КАМАЗ", "АВТОВАЗ", "Видео Интернешънъл" (основен играч на телевизионния рекламен пазар), и направо го попитахме има ли отношение към това. 

"Бях свързан с този бизнес отдавна, още преди перестройката... Така се получи. И после той започна да се развива...И ето, станаха тези неща... От тези пари се субсидира и Домът на музиката (в Санкт Петербург, който Ролдугин оглавява - б.р.) Това е предмет на отделен разговор", каза виолончелистът, слагайки въпросите на "Новая газета" в калъфа на виолончелото и обещавайки да поговори с нас след няколко дни. Но на телефонните ни позвънявания после не отговори.

Впрочем, съдейки по документите, офшорките, за които става дума, са регистрирани не преди перестройката, а през 2006-2009 година и са съществували до 2014-2015-та, когато са закрити. Основните в тази история ще са четири компании, две от които са принадлежали директно на руския виолончелист, а останалите - на свързани с него хора.

КРЕМЪЛ ЗА "ПАНАМА": ЗНАЕМ ГИ ТЕЗИ РАЗСЛЕДВАЩИ ЖУРНАЛИСТИ

Ролдугин е бил собственик на Sonnette Overseas от Британските Вирджински острови и на International Media Overseas (IMO) от Панама. В тези компании интересите на президентския приятел представлявали предприемачите от Санкт Петербург Олег Гордин и Александър Плехов (и двамата свързани с банка "Россия").Те, на свой ред, били основни акционери  в Sandalwood Continental и Sunbarn Ltd (виж схемата).

Инфографика Настя Григориева, специално за "Новая газета"

Съдейки по сделките, които ни се удаде да проследим,  всяка от тези офшорки има своя роля. Едни са получавали без всякакво обезпечение стотици милион долари от кипърската RCB Bank (в която значителна част се контролира от държавната Внешторгбанк), а после разпределяли тези средства на други компании за различни нужди. Други са използвани за контрол на крупни пакети акции от руски предприятия. Трети са играли роля на технически фирми, чрез които са се препирали парите или са опрощавали невъзвращаемите дългове.

Но всички заедно могат да се броят като части от една схема: дела от тяхно име са водили едни и същи сътрудници, техните догументи са изпращани в един общ пакет, много сделки са се правили и подписвали в един ден. И управлението на тези компании също е било от едно място - банка "Россия".

Откъде са парите?

Съдейки по документите из базата данни на MF, общият оборот по банковите сметки само на Sandalwood Continental е около 2 млрд долара, а в отчета за 2009-та година е казано, че стойността на активите й е 18 милиарда рубли. Оборотите на другите компании от схемата, доколкото можем да съдим по достъпните документи, са по-малки, со също се изчисляват на стотици милиони долари. Откъде имат такива пари?

Източниците на финансиране на свързаните с Ролдугин групи офшорки могат условно да се разделят на три групи:

а) съмнителни сделки на нерегулиран пазар с акциите на най-големите държавни компании на Русия - "Роснефт" и "Газпром"

б) "дарения" от крупни руски бизнесмени

в) мними заеми от кипърската RCB Bank.

Очаквайте продължение.