Само две малки стъпки са необходими за регистрирането на една офшорка и имитация на нейна дейност, която да изглежда изключително важна, пише испанският в. "Ла Секста". Той е едно от 109-те издания от цял свят, участвали в разследването Досиетата "Панама".

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": РАЗКРИТИЯ ЗА ТАЙНО БОГАТСТВО НА 12 ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ

Трудно е обаче да се каже дали тези две малки стъпки са огромен скок за човечеството, коментира изданието, като прави игра на думи с изказването на Нийл Амрстронг. "Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството", казва американският космонавт при стъпването си на Луната през 1969 г. На испанкски език за "крачка" и "стъпка" думата е една - paso.

А ето и кои са двете стъпки:

1. Чрез интернет или чрез адвокат се влиза в контакт с агент, който оперира в някоя от страните, превърната в данъчен рай. За това е достатъчно само да се прибегне до юридическа фирма, регистрираща компании. За по-малко от три дни се получава документ, потвърждаващ създаването на дружество, опериращо от който и да е край на света.

РАМОН ФОСЕКА: РЕГИСТРИРАЛИ СМЕ НАД 240 ХИЛ. КОМПАНИИ, ПОВЕЧЕТО СА НАПЪЛНО ЛЕГАЛНИ

2. Измисля се име на компанията и тя получава данъчен номер. Името обаче може да бъде променяно по всяко време, което води и до промяна на данъчния номер. Специално наети фирми са в състояние да осигурят "мъртви души" за служители. При желание и съответно заплащане те могат да осигурят дори хора за тях, които да имитират събрание на акционери. Съответните хора могат да поддържат фирмата активна срещу такса само от 300 долара месечно.

Най-важното е, че никъде в документите не се появява истинският титуляр на сметката, а само фигуранти. По тази причина е почти невъзможно да се разбере кой е реалният собственик.

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": ПУТИН. ИЛИ КАК ДА СКРИЕШ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

Затова не е за учудване, че името на едно и също лице се появява свързано с няколко фирми, отбелязва "Ла Секста".

В последните разкрития името на една и съща жена се появява като шеф на 1790 компании. Използват се фигуранти професионалисти, които действат напълно законно в данъчните убежища. И така, човекът наистина извършва огромен скок. Без името му да фигурира в каквито и да било документи, той купува имоти, луксозни коли и яхти на името на фирмата. Тя работи като напълно законна компания, без никой да разбере кой притежава цялото това състояние.

МЕСИ И ПЛАТИНИ СЪЩО ПРАЛИ ПАРИ В ПАНАМА