Британски доктор, базиран в Лондон, е уловен в таен запис да твърди, че е предписвал забранени субстанции на 150 топ спортисти. Това твърди Sunday Times в свое разследване, публикувано в неделя.

Статията, която е на път да забърка голям допингов скандал на Острова, разказва как д-р Марк Бонан е работил с футболисти от Висшата лига на Англия, колоездачи, учасващи в Тур дьо Франс, боксори, тенисисти, състезатели по крикет. Лекарят взимат хиляди паундове да разработва програми за лечение и подобряване на представянето на спортистите, като им предписвал човешки хормон на растежа, стероиди и други забранени субстанции, твърди изданието. Това се е случвало в последните 6 години.

В разследването не са споменати имена, но има наименования на футболни отбори. Сред тях са водачът в класирането във Висшата лига и фаворит за титлата "Лестър", третият в таблицата към момента "Арсенал" и актуалният шампион "Челси". Присъства и име на отбор от Чемпиъншип. 

И трите футболни колоса излязоха с незабавни реакции, които опровергават твърденията в статията на  Sunday Times, въпрекси че в публикацията на вестника се казва, че няма доказателства отборите или техните играчи да са знаели какво се случва.

Британското правителство е разпоредило по спешност проверка на твърденията в публикацията, съобщи BBC. Медията цитира секретарят по култура, медии и спорт от кабинета на Острова Джон Уайтингейл:

"Шокиран съм от тези информации. Разпоредена е незабавна проверка и всичко необходимо във връзка с тези твърдения."

Разследването на назряващия допинг скандал е поверено на държавната антидопингова агенция в Англия. Причината е, че публикацията се базира на сведения от спортист, пожелал анонимност, който е бил наказан за забранени медикаменти през 2014 г., пише още BBC.

От "Арсенал" заявиха в официално съобщение на клуба, че са "изключително разочаровани" от тиражирането на твърдения, "лишени от основание".

От "Лестър" също изразяват разочарование от Sunday Times и припомнят, че в самото си разследване вестникът заявява, че няма достатъчно независими доказателства по темата.

Президентът на Световната антидопингова агенция Крейг Рийди заявава пред BBC, че новината е "доста ужасна новина" и добавя:

"Най-добре е да се изчака проверката на колегите в Англия, за да имаме достатъчно факти, по които да работим."