Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Доналд Тръмп вещае, че икономическото положение в САЩ е толкова опасно, че страната върви към „много грамадна рецесия“ и, че е „в момента е ужасно време да се инвестира на борсата“. Мрачното предвиждане на милиардера, който е водещ кандидат на републиканците в битката за Белия дом, е в пълно противоречие със захаросаните прогнози на академичните експерти и е сърцевина на 96-минутно интервю, взето от него от ветерана от „Вашингтон поуст“ Боб Удуърд. Думите на Тръмп може утре да предизвикат вулканично изригване на борсата в Ню Йорк, предричат наблюдатели.

Познавам хората на Уолстрийт по-добре, отколкото всеки друг. Те не ми трябват“, заявява Тръмп.

Той посочва, че вътрешният му инстинкт го предпазва от постоянно въздържане да казва истината на всеослушание. „Аз съм самотният рейнджър“, заявява той, опитвайки се да обясни агресивния стил на кампанията си и предлага нови детайли за това какво би направил ако влезе в Белия дом.

Боб Уъдърд, който минава за супер тежката артилерия на най-влиятелни вестник в САЩ прави интервюто в необичайни условия. Той присъства на необичаен обяд на голяма маса, стоварена насред строителни материали пред изграждащ се нов хотел на Тръмп само няколко квартала от Белия дом. Доналд кани Удуърд точно след като е имал дълго събеседване с външнополитическите ис съветници, а след това е бил на среща на четири очи с шефа на Националния комитет на Републиканската партия Рийнс Прибъс. Подбраният момент е напълно в неговия стил, да обяви политически новини, които да му помогнат в залагането за набелязаната цел.

По време на дискусията Тръмп дава да се разбере, че ще управлява по същия нетрадиционен начин, по който е построена неговата кампания. Намерението му е да изхвърли зад борда десетилетия от наноси в американската политика и напълно в тръмповия подход към света. През първите 100 дни той казва, че ще намали данъците и „ще предоговори търговските и военните споразумения. Това предвижда също промяна на ролята, която САЩ играят в НАТО. Тръмп настоява, че ще отърве страната от над 19 трилиона долара национален дълг, „За период от осем години“. Много икономисти, смятат, че това е невъзможно, защото означава да бъдат взети назаем по над 2 трилиона долара годишно от 4-трилионния бюджет, за да се плати на страните, които държат дълга.

Тръмп упорито не приема тяхната теза: „Аз ще предоговоря всички наши споразумения, големите търговски пазарлъци, които ние сключихме толкова лошо. С Китай, 505 милиарда дефицит тази година“. Той смята, че икономическият растеж, който е плановете му е резултат от преработване на търговските споразумения. Макар, че много икономисти заявяват, че търговска война ще осакати икономиката на САЩ.

Това, което привлича вниманието на публиката към Доналд Тръмп е неговото намерение ако влез в Белия дом да задължи всички служители от администрацията си да подпишат декларации, че няма да разкриват неща от кухнята на президентството. „Когато хора са избрани от някого да заемат високи постове в правителството и после напуснат пишат книга за него, съдържаща неща, които са лична тайна. Не харесвам това“, отсича Тръмп.

Той обаче преживя може би най-кошмарната седмица в кампанията си, след като главният и мениджър бе обвинен в насилие, след като сграбчи ръката на журналистка. Той също бе обвинен, че неоснователно атакува съпругата на Тед Круз, след като неговата жена. Едновременно с това той даде заден ход, след като заяви, че американките които правят аборти трябва да бъдат наказвани, което засегна много хора от собствената му партия.

Тръмп посочва, че всички хора, които са близо до него – семейството, приятели, републикански лидери – го съветват да смекчи тона на атаките си и да направи жест спрямо противниците си. Всичко това с цел да даде гаранция на загрижените гласоподаватели и да сложи началото на труден процес за обединяване на партията, в която много хора се заклеха да не го подкрепят. Доналд обаче не няма намерение да се вслуша в тези съвети. Той просто казва, че увертюрите са „пресилени“.

Мисля, че първото нещо, което трябва да направя е да победя. Това решава много проблеми. Истнаха само двама души“. Неговите републикански противници – Тед Круз и Джон Йейсик. „Понякога се налага да счупиш яйце“ - Круз и Кейсик са двете оставащи яйца в кошницата.

Той не планира отстъпки в името реалностите и казва, че няма да избере новак в политиката като себе си за вицепрезидент. По-скоро това ще бъде някой, който е в дружески отношения със Сената от 25 години и ще може да решава нещата. В друга изненадваща стъпка, Тръмп заявява, че ще обяви списък от 10-12 съдии, от които да бъде избран някой да заеме вакантното место във Върховния съд. По точи начин той щял да бъде сигурен, че няма да бъде посочен някой, който не отговаря на изискванията на консерваторите.

В даден момент Удуърт задава коронния въпрос на интервюто си: „Кога реши да започнеш спектакъла?“

Доналд изглежда това е чакал от дълго време. Предоволна усмивка огрява лицето му: „За себе си?“

Удъурд: „За семейството ти?“

Тръмп: „За моята фамилия, но за себе си“.

Удуърд: „Това монолог ли бе?“

Тръмп: „Това бе мисловен процес. И си казвам, виждате ли, погледнете, те ме поставят в тези дпитвания. И аз съм № 1“.

Тръмп разкрива, че интересът му се е родил през лятото на 2014 г., когато още бил погълнат от шоуто си по Ен Би Си „Стажантът“. Запазил амбициите за себе си, бавно узрявайки за решение през следващата година. Окончателният момент обаче настъпил „през февруари 2015 когато Стив Бърй, страхотно момче, от кабелния гигант „Комкаст“ го срещнал с шефовете на Ен Би Си. Те искали да му удължат договора“.

Тръмп им казал, че вместо това ще се бори за президентския пост.

Чуствах, че има толкова много проблеми в страната“. Бил ядосан на „глупавите“ търговски договори и на ядрените преговори с Иран, които „ужасно“ били доминирани от „персийците, които са „страхотни преговарящи“.

Съпругата му Мелания се наслушала на оплакванията му и го попитала: „Водим страхотен живот, защо искаш да го направиш?“

Отговорих нещо от рода,че трябва да го сторя и мисля, че наистина съм длъжен го направя...Мога да свърша чудесна работа“.

По-късно Мелания казала: „Надявам се да не постъпиш така, но ако се кандидатираш, ти ще спечелиш“.

Запитан как ще изгради коалиция за общите избори, Тръмп отговаря, че още не се е фокусирал върху Хилъри Клинтън. Той смята, че щом започне да я атакува, избирателите ще минат на негова страна.

Дали е било задължително да стане гръмоотвод на гнева в Републиканската партия? Той отвръща: „Изнасям недоволството на повърхността ...Имал съм много случаи като този, когато хора ме намразват повече от всяко друго човешко същество на света. И накрая, когато всичко отмине, ставаме приятели. Сега виждам, че това да се случва пак“.

Доналд се впуска в дълги размишления, че Щатите вече не печелят битки като по-рано. Сравнява себе си с неговия приятел, легендарния боксов шампион Мохамед Али. Преди да се качи на ринга той ругаел безспир, и накрая свалял противника си с нокаут. Подобни уроци по овладяване на енергията на гнева, Тръмп научил от треньора по бейзбол и друг негов другар Винс Ломбарди. Когато бил играч Винс се борел люто, грабвал за фланелката противникови състезатели, които били много по-едри от него. По подобен безцеремонен и груб начин Ломбарди се разправял и младите членове на неговия отбор. Накрая обаче никой не съдел Винс, защото той бил победител.

Връщайки се към икономиката Доналд Тръмп посочва, че цените на борсата в Ню Йорк са невероятно раздути и това създава сериозен проблем, който може да донесе нова голяма рецесия. „Настанили сме се върху балон. Финансов сапунен мехур.“ Той не посочва какво конкретно го кара да прави това заключение, но смята, че оптимистичните прогнози се крепят на докладите за заетостта. „На първо място, ние нямаме 5 на сто безработица. Цифрата вероятно е някъде към 20 ако се погледнат реалните данни. Това число бе нагласено, за да представи политиците и по-специално президента в добра светлина. Нямаше да събирам толкова грамадни тълпи ако това число бе вярно“, заявява той.

За външната си политика Тръмп продължава да повтаря, че ще преговаря с руския президент Владимир Путин. Той обаче добавя нов нюанс, че диалогът ще е възможен само ако САЩ имат силни въоръжени сили. „Истинската власт се основава на респекта....Не искам другите да се страхуват от нас, но да уважават нашата страна“, заявява той.

Верен на себе си накрая Доналд приключва : „Моето естествена наклонност е да побеждавам. „Сле като бия ще съм толкова президентски настроен, че няма да ме познаете. Ще ви се приспи, толкова ще бъдете отегчени“.

В интервюто на Боб Ууърд са вмъкнато много коментари, които припомнят непрекъснато опресняващият се списък с гафовете на Тръмп. Самият факт обаче, че журналист от неговия калибър се е съгласил да беседва с него, показва, че Удуърд подготвя всички за евентуални големи изненади.