СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Заплаха за бомба стресна снощи бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Той бе решил на втора патерица да отбележи 70-годищнината си в 5-звезден хотел край Франкфурт на Майн.

Тържеството бе по инициатива на банковия консорциум “Ротшилд”.  Шрьодер е в неговия екип от международни експерти, твърдят осведомени.

Ексканцлерът навърши 70 години на 7 април, но честването на юбилея му изглежда безкраен.

На 28 април той бе отбелязан в дворец в Санкт Петербург в присъствието на руския президент Владимир Путин. Да поздравят юбиляра снощи на поредна патерица бяха поканени най-видните германски банкери и бизнесмени, както и президенти на елитни германски футболни клубове.

За събитието бе запазен 5-звездният “Шлосхотел” с голфигрище в курорта Кронберг, на 15 минути с кола от Франкфурт на Майн.

5-звездният"Шлосхотел" бе домакин на празника на Шрьодер.

За изненада на всички Шрьодер, който ползва 8 служебни лимузини (като бивш канцлер и като председател на Съвета на акционерите на “Северен поток”), пристигна с влак стрела от родния Хановер. На гарата във Франкфурт го чакаше автомобил, предоставен му от домакините.

Бившият канцлер излиза от автомобил пред "Шлосхотел" във Франкфурт на Майн..

Гостите тъкмо са вдигали първата наздравица с шампанско, а сервитьорите се готвели да поднесат предястието, когато в 19,30 ч е постъпила заплаха по телефона за заложена бомба, стана известно днес. Целият хотел е бил опразнен, а гостите на Шрьодер са били извозени с автобуси до грандхотел “Фалкенщайн” в съседния град Кьонигсщайн.

Антитерористи с кучета, обучени да надушват експлозиви, са претърсили целия “Шлосхотел”. Адска машина не е била открита. В 22,30 е бил даден отбой. Тържеството е започнало в 23 ч. Макар и с помрачено настроение празненството е продължило до ранни зори. Сред присъстващите е бил и руският посланик в Германия Владимир Гринин.

Зад заплахата за атентат стоят живеещи в Германия украинци, предполагат от полицията. Още преди тържеството е имало закани за свикване на многолюден митинг пред хотела. Протестът трябвало да провали празника на приятеля на Русия и Путин Герхард Шрьодер.