Увеличение на заплатите на членовете на ВСС няма, заяви пред БТВ днес депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов.

Той влезе в спор с Антони Тренчев от Реформаторския блок по повод вчерашните промени в Закона на съдебната власт, част от които промениха заплатите на членовете на ВСС.

"Заплатите не са увеличавани, истината е, че отменихме един от видовете допълнително възнаграждение за членовете на ВСС – за участие в комисия. Неговият приблизителен размер, доколкото имаме данни, беше в порядъка на 1000-1200 лв.“, обясни Данаил Кирилов.

"Нищо не сме вдигали и не е добре да преувеличавате. Вие просто бъркате базата с най-голямото. В действителност в съдебната власт е най-големият процент за прослужено време - по 2% годишно, не повече от 40%, това е тази разлика, за която говорите."

Първоначалното предложение всъщност е за махане на възнагражденията от комисии, а увеличаването на основната заплата е дошло като предложение от Емил Димитров-Ревизоро, за да нямат членовете на ВСС по-малки заплати от председателите на апелативните или окръжните съдилища, защото така израстването в кариерата ще струва пари на бъдещите кандидати.

"По наши изчисления нямаме промяна на резултата. Тоест в дебата в правна комисия се постави следния аргумент - влошаваме ли положението на членовете на ВСС и защо?" попита Кирилов.

Антони Тренчев повтори неколкократно, че заплатите са увеличени и сега ще бъдат около 6900 лв, докато заплата на главния прокурор около 5000 лв.

"За мен въпросът е по-скоро принципен. В Реформаторския блок винаги сме били против допълнителните възнаграждения и привилегиите“, каза Антони Тренчев от РБ.

"ВСС е орган, който според нас, а и според колегите от ГЕРБ, е компрометиран на n-та степен, неслучайно заедно им поискахме оставката и за мен лично е нелогично как днес им искаме оставките, а после сумарно в крайна сметка им вдигаме заплатите“.

Данаил Кирилов не прие този мотив.

"Това е един зле насочен популизъм. Този стандарт в съдебната система е създаден в този четвърт век. Това ни е правосъдието на държавата, това ни е държавността. В дебата в правна комисия въпросът го повдигна конституционен съдия - давайте, ако искате, да работят без пари! Аз съм работил като общински съветник без заплащане", отвърна на огъня Кирилов.

И повтори обяснението от вчерашното заседание:

"Високите заплати са, за да гарантират независимостта на членовете във ВСС – за да не вземат нерегламентирано възнаграждение от други лица, да имат мотивацията да пазят тази висока заплата."