Висшият съдебен съвет се разделя на две колегии - една на съдиите и една на прокурорите и следователите, решиха депутатите в парламента днес, приключвайки второто четене на Закона за съдебната власт. Едва 78 народни представители участваха в гласуването, от които 73-ма бяха "за", а петима - "против".

В ярък контраст с лютите спорове по по-ранните точки, последното ключово решение бе взето без дебати и набързо. Преди това имаше дълги спорове за това дали членовете на ВСС да гласуват явно или тайно, както и дали да се увеличават заплатите им. 

ВСС ЩЕ ГЛАСУВА ЯВНО, РЕШИХА ДЕПУТАТИТЕ

В крайна сметка съветниците ще получават повече пари, но всичките им решения ще са публични.

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС ВЕЧЕ СА С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ

Двете колегии ще могат да кадруват самостоятелно съответно по отношение на назначаването, повишаването, понижаването, преместването и освобождаването от длъжност на съдиите и на следователите и прокурорите. 

По отношение на т. нар. трима големи в съдебната система - председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор, назначаването и освобождаването ще става с указ на президента (както е сега), но по предложение на пленума на ВСС, не на отделните колегии.