Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Висшият съдебен съвет се разделя на две колегии - една на съдиите и една на прокурорите и следователите, решиха депутатите в парламента днес, приключвайки второто четене на Закона за съдебната власт. Едва 78 народни представители участваха в гласуването, от които 73-ма бяха "за", а петима - "против".

В ярък контраст с лютите спорове по по-ранните точки, последното ключово решение бе взето без дебати и набързо. Преди това имаше дълги спорове за това дали членовете на ВСС да гласуват явно или тайно, както и дали да се увеличават заплатите им. 

ВСС ЩЕ ГЛАСУВА ЯВНО, РЕШИХА ДЕПУТАТИТЕ

В крайна сметка съветниците ще получават повече пари, но всичките им решения ще са публични.

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС ВЕЧЕ СА С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ

Двете колегии ще могат да кадруват самостоятелно съответно по отношение на назначаването, повишаването, понижаването, преместването и освобождаването от длъжност на съдиите и на следователите и прокурорите. 

По отношение на т. нар. трима големи в съдебната система - председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор, назначаването и освобождаването ще става с указ на президента (както е сега), но по предложение на пленума на ВСС, не на отделните колегии.

Ключови думи

Коментари

Началниците са зависими от всеки редови!!

Съюзът на съдиите в България има над 1000 члена . Щатът на прокуратурата е над 2300 магистрати, от които 1700 са прокурори и 570 следователски бройки. Началниците в прокуратурата са 156, а още толкова са заместниците им.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.