Журналистът Петър Волгин ще се кандидатира за генерален директор на БНР. Това обяви водещият на сваленото от ефир предаване "Деконструкция" в личния си фейсбук профил.

Ето какво написа Волгин в социалната мрежа:

"Скъпи приятели, ще се кандидатирам за генерален директор на Българското национално радио. През последните три години настоящото ръководство, подкрепяно безрезервно от пожизнения председател на СЕМ /в оставка!?!?!?/, направи всичко възможно, за да съсипе БНР. Нанесените щети върху Националното радио са огромни. Те са от морален, професионален и финансов характер. Ще са нужни огромни усилия, за да бъде изправено Радиото отново на крака. Смятам, че с моите колеги и приятели в БНР можем да направим това. Вярвам, че можем да превърнем Радиото в модерна, независима медиа, която ще се съобразява единствено с интересите на своите слушатели, а не с капризите на властта - политическа и икономическа. С колегите сме доказали, че можем да правим смислени и слушаеми предавания. Значи сме в състояние да направим смислено и слушаемо Радио. Освен на хората в БНР много разчитам и на вашата помощ. Пишете ми какво мислите за Радиото и какво в него трябва да бъде променено, за да бъде то истински лидер в ефира. Очаквам мненията ви и се надявам на подкрепата ви!"

А мненията под поста не са закъснели и като цяло са в подкрепа на решението на Волгин. Някои имат и леко ироничен отенък. Ето по-интересните със запазен оригинален правопис:

Georgi Angelov ALLAHU AKBAR--KANDIDATIRAI SE--TI SI NAI-DOSTOINIYAT I KADARNIQT W TOWA RADIO---AMA SHTE NAPRAWQT WSICHKO WAZMOJNO DANE TE IZBERAT

Атанас М. Чалъков Това е Дон Кихотовско начинание, имайки предвид цялата ситуация. И все пак, ако има някакви ползи, то е, че ще паднат някои маски...

Yambol P. Peev ПРОБВАЙ , ТЕ СУЛЬО И ПУЛЬО СЕ ИЗРЕДИХА БЕЗДАРНИЦИ , ДАНО НАЙ- ПОСЛЕ ДА ИМА ДОСТОЕН ДИРЕКТОР.

Предаването на Волгин бе свалено от ефира на БНР в началото на годината.

Радиожурналистът получи подкрепа от хора с леви убеждения у нас, а председателят на БСП дори писа писмо до шефа на СЕМ Георги Лозанов в негова защита. Лидерът на Столетницата получи отговор, но не разкри какво пише в него, но заяви, че предаването на Волгин "очевидно дразни дясната душа на Лозанов".

"Опитът на десницата навсякъде е да затвори свободата на словото. Очевидно Европа навлиза в друг период, в който ценността свобода на словото е подменена от върховенство на корпорациите", коментира Миков.

Срещу спирането на "Деконструкция" имаше и няколко протеста пред сградата на БНР. Те събраха малко на брой предимно възрастни хора.