Личните лекари в страната, недоволстващи от здравните реформи вече трети ден, няма да се върнат в кабинетите си. Това е резлутатът от няколкочасовия разговор между Националното сдружение на общопрактикуващите лекари с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. 

КРАЙ НА ПРОТЕСТИТЕ? ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НА СРЕЩА С МОСКОВ

Срещата трябваше да сложи край на недоволството сред съсловието, но председателят на сдружението доц. Любомир Киров излезе  разочарован от сградата на ресорното ведомство.

"Консенсус ще бъде постигнат тогава, когато лекарите видят исканията си изпълнени черно на бяло", категоричен беше доц. Киров.

По думите му остойностяването на лекарския труд е основната тема, по която двете страни не могат да постигнат съгласие. След като министър Москов уточни пред депутатите в Народното събрание, че първичната извънболнична помощ ще получи малко над 13 млн. лв. допълнителни средства към одобрения й годишен бюджет, а Националната здравноосигурителна каса обяви, че пръстовата идентификация ще бъде въведена само в болниците, се очакваше джипитата да прекратят протестите си. Сдружението обаче отказа да поеме такава отговорност преди решението да бъде взето от цялото съсловие.

ЗДРАВНАТА КАСА РЕАНИМИРА РФОРМАТА "МОСКОВ"

Днес в кабинетите си не влязоха джипитата в Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково. Към протеста им се присъединиха и техни колеги от Димитровград, които прекратиха работата си за три часа - между 11 и 14 часа.

От четвъртък в общото недоволство ще се включат и личните лекари от София, Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Русе и Шумен.