БЕРЛИН – Сатирично предаване, осмиващо чрез песен с находчив текст, но и бичуващо диктаторския похват на Ердоган, което беше излъчено по германски тв канал, доведе до дипломатически скандал, за което Клуб Z вечера съобщи.

По нареждане на турския президент германският посланик в Анкара Мартин Ердман бе привикан в турското външно министерство. Освен исканите му обяснения, му е било казано, че предаването трябвало да се изтрие и никога повече да не види бял свят.

Така Ердоган си вкара чутовен автогол. Предаването на тв Ен Де Ер “Екстра 3” не е от най-гледаните поради късния час на излъчването – 23 часа. След като вчера стана ясна гневната и неадекватна реакция на турския президент, милиони изгледаха предаването. И то далеч не само германци. Клипът с песничката се завъртя в социалните мрежи из цял свят.

Ето някои от бисерите, които на немски са в рима:

“Той живее разточително, босът от Босфора”, “Журналист, който пише нещо си, което не се харесва на Ердоган, още на идния ден е в зандана”, “Той гази кюрдите, мрази ги като чума”, “Не му ли хареса изборен резултат,  натъкмява го”...

Днес цялата дандания има продължение. Като твърде любопитно ви предлагаме интервюто на водещия на предаването “Екстра 3” Кристиан Еринг, дадено за онлайн изданието на “Шпигел”, което вчера първо съобщи за гнева на Ердоган.

- Заради сатиричната песен във вашето предаване Ердоган скастри германския посланик в Анкара. Дали това за едно сатирично предаване не е вид награда?

- Първо, особено ни радва, че турският президент явно ни гледа. Дори и да не правим предаване, което е по вкуса му. За нашето шоу това е необичайно внимание. В този смисъл то е успех. Но да не забравяме, че за едно такова предаване в Турция най-вероятно попадаш в затвор. За германските условия то е безобидно.

- Значи вие сте били още по-жлъчни спрямо политици?

- Предаването, което посветихме на Зигмар Габриел (лидер на немските социалдемократи и вицеканцлер – б.р.), също беше критично. Само че на германските политици никога не им е хрумвало да се жалват.

- Кога узнахте, че предаването ви е провокирало дипломатически скандал?

- Прочетох го снощи в онлайн изданието на "Шпигел". Занемях. Никога повече няма да твърдя, че от сатирата нищо не зависи.

- Вече обадиха ли се в телевизията от турското правителство?

Не. Впрочем, също не и от страна на германското правителство. Това е добре и правилно. У нас дипломацията и сатирата се осъществяват в различни сфери.

- Случвало ли се е друг път в историята на “Екстра 3” нещо подобно?

- Не. Единственият паралел, за който в момента се сещам, е едно предаване на Руди Карел, в което аятолах Хомейни беше замерян със сутиени (преди повече от 30 г. – б. р.).

- Тогава имаше остри реакции. Иран прекрати полетите си до Германия и затвори консулствата си.
- Да, а Карел беше принуден да се извини.

- Вие бихте ли се извинили на Ердоган?

- Нямам повод. Текстът на песента е базиран на факти. Ние обвиняваме Ердоган единствено в неща, заради които много журналисти и политици отдавна го критикуват. Абсурдно е на упреци за липса на свобода на печата Ердоган да отговаря с настояване за цензура.

- Довечера ще се излъчи поредното предаване "Екстра 3" (по тв Ен Де Ер от 22,50 ч германско време – б. р.). Ще продължите ли темата?

- Със сигурност ще реагираме, но няма да правим специално предаване. Това би било прекалено суетно. А и би отклонило вниманието от това, което в Турция се случва на журналисти и сатирици.

Днес има реакция и на официален Берлин по поведението на Ердоган.

Свободата на изразяване на мнения и свободата на медиите не подлежат на преговори, заявиха от Федералното министерство на външните работи.

От своя страна заместник-говорителката на правителството Кристиане Виртц допълни, че в турското Външно германският посланик Мартин Ердман ясно е обяснил позицията на берлин по значението на свободата на мненията и на медиите. Ердман е посочил, че германското правителство не вижда нито необходимост, нито възможност да упражнява влияние върху медии. Виртц изтъкна също, че и канцлерката Ангела Меркел по различни поводи непрестанно е изразявала такава позиция и пред турското правителство.