Организацията за сътрудничество и развитие в Европа (ОССЕ) обяви, че руският президент Владимир Путин подкрепя нейната пътна карта за деескалация на напрежението в Украйна.

"В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин е казал на председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер, че Русия подкрепя пътната карта и участието на ОССЕ в Украйна, съобщи организацията в понеделник.

Становището обръща внимание, че обявената през миналата седмица пътна карта се съсредоточава върху "въздържането от насилие, разоръжаването, националния диалог и изборите."

Според ОССЕ инициативата ѝ цели осигуряването на подкрепа на преходното правителство на Украйна за да създаде положителна обстановка за свободни и честни президентски избори на 25 май.

Планът, който се състои от две страници текст, беше представен миналия четвъртък в Киев. Първата стъпка в пътната карта е назначаването на германския дипломат-ветеран Волфганг Ишингер за посредник в кръгла маса за бъдещето на Украйна, в която ще участват представители на временното правителство, парламента и регионите.

Базираната във Виена организация смята да разположи около 1000 свои наблюдатели за изборите в Украйна.