Ахмед Доган няма да се върне начело на оперативното ръководство на ДПС. Това е декларирал самият той пред най-близките си съпартийци и приятели на тържеството по случай 62-ия му рожден ден във вторник вечерта.

Словото на почетния лидер на движението е продължило по-малко от 10 минути и почти не е говолил за политика. Заявил е обаче, че ситуацията в партията не е кризисна. Очакванията на висшите партийци, че водачът им ще даде нишан кой е фаворитът за наследник на изгонения председател Лютви Местан също не са се оправдали, разказаха пред Клуб Z присъствали на сбирката.

ДПС ПРАЗНУВА: ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, СОКОЛЕ

Доган е дал да се разбере само, че партията трябва да реши този въпрос, а опциите са отворени - може това да е един човек, а може и временният триумвират, който е начело на партията - Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза, да продължи да функционира.

Водачът обаче е повторил тезата си от новогодишното слово, че няма повече да е само "съзерцател" на процесите, макар и да няма намерение да влиза в оперативни управленски функции.

"Познавате почетния председател на ДПС отдавна, не очаквайте по този начин да се съобщават новини в ДПС", коментира лаконично близък до Доган.

Според присъствали на тържеството Доган е обявил само сбирка на председателския съвет на ДПС в средата на април - преди Деветата национална конференция на движението на 24 април, която трябва да избере председател и да гласува промени в устава на формацията. Вероятно след нея ще има повече новини, защото във формата участват и местните председатели на партията, твърдят запознати.

 

Липсата на номинации за председател на ДПС преди конференцията не е проблем, защото в устава на партията няма изрична процедура по издигане на кандидат-председатели от местните структури, обясниха партийци. Всичщи областни конференции на ДПС в страната не излъчиха претентенти за поста на Лютви Местан, а се обединиха зад становището, че Доган е естественият лидер и обединител на партията. На тържеството си Доган е отвърнал на съпартийците си само, че "се е борил за тяхната свобода" и сега държи на своята.

ДПС ВАДИ ДЕПУТАТИТЕ СИ ОТ ПАРТИЙНАТА ВЛАСТ ПО МЕСТА

На предишна партийна сбирка след изключването на Местан, Доган бе дал на своите да се разбере, че предпочитал за председателския пост да има състезание, разказаха тогава партийци. Номинации за поста обаче могат да се правят на самия конгрес - това е и процедурата по устав, макар че предстои едва втората конференция на ДПС, на която ще ке избира лидер след оставката на Доган през януари 2013 г. 

В партията отдавна се говори, че сред най-вероятните кандидатури за формален председател е съуправляващият я Карадайъ. Въртят се имената и на депутата Тунджер Кърджалиев, на евродепутатите Филиз Хюсменова и Искра Михайлова, но те не били съгласни да се наемат с тази позиция. 

Друг вариант бил кметът на Кърджали Хасан Азис, но в партийната структура на място имало проблеми и едва ли такъв вариант би срещнал широка подкрепа в ДПС, разказват запознати. Освен това мнозина смятат, че председателят трябва да е в София, а Кърджали не бива да се "оголва", тъй като е най-силната и ключова област за движението в момента.

На тържеството за малко е бил и депутатът от ДПС Делян Пеевски, казаха присъствали. За последен път публично той се появи на областната конференция на движението за Пазарджик, откъдето беше депутат в предишния мандат.