Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Христо Стоичков е одобрил финалния проект за статуята си пред стадион "Българска армия", чиято изработка ще бъде финансирана от феновете на ЦСКА. Футболната легенда се спрял на варианта, предложен от скулптора Костадин Ненов, но има две ключови поправки.

"След като одобри самата поза, г-н Стоичков имаше две изисквания - на пръв поглед незначителни, които доста промениха цялата композиция. По принцип тази поза е с глава, обърната към небето. Той пожела главата му да се насочи напред, с което според мен в доста голяма степен се загуби енергията на цялото нещо", обясни Ненов. "Цялото излъчване на фигурата вече се премести, концентрира се в движение на тялото и общо композиционно движение."

Скулпорът Костадин Ненов с минимодел на бъдещата статуя.

Така се наложило спешно да се прави втори проект. Времето за изработка е кратко, обясни още Ненов, но се надява да влезе в нужния срок. Основната идея е на базата на една от известните снимки на Стоичков. 

Изработката ще струва 60 000 лева. Парите се събират от фенове на ЦСКА. Макар сумата още да не е достигната, изпълнителният директор на отбора Александър Тодоров увери, че сумата ще бъде събрана навреме.

Идеята е статуята да е готова до 20-и май, когато в София ще се празнува 50-годишният юбилей на звездата от ЦСКА, "Барселона" и националния отбор. Не става дума за обикновен купон за рожден ден - носителят на "Златната топка" ще организира приятелски мач и огромно шоу, на което ще присъстват легенди като Диего Марадона, Хорхе Кампос, Карлос Валдерама и други.

Статуята ще бъде поставена пред стадион "Българска армия", предвижда се да е с височина около 2 метра.

Дузина камери наобиколиха малкия модел за по-добър кадър.

Ненов разказа, че Стоичков е поискал скулптурата да е по-малка, но според твореца това е "неприемливо".

"Отливката ще бъде от метал и бронз в черно, какъвто е естественият цвят на бронза, след като престои на открито", обясни още авторът.

Министерството на спорта ще помага за логистиката около проекта, заяви министър Красен Кралев.

"Христо Стоичков е безспорно най-титулуваният български футболист и трябва да получи полагащото му се уважение", допълни той.

 

Ключови думи

Коментари

дзън

Стоичков,е с една идея по-умен от Борисов!С две...от бай ТодАр!Що да няма и той обелиск,приживе!Нищо,че учителите им ридаят още от срам!Важното е,да конкурираме Нурсултан Назарбаев!

i.strauss

Pitam i otgovor ne chakam - a shte mu svetyat li ochite?

Хахаха... В 10-та!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.