Германският вътрешен министър Томас де Мезиер планира нов закон - бежанците трябва да научат немски и да се интегрират в обществото или ще загубят правата си за постоянен престой, съобщи Ройтерс.

Законодателната инициатива е логична реакция на спадащата популярност на немските консерватори, които бяха наказани от гласоподавателите на местните избори по-рано този месец. Партията на Ангела Меркел загуби много гласове, като част от тях отидоха в анти-имигрантската формация "Алтернатива за Германия".

НАКАЗАНИЕ ЗА КАНЦЛЕРКАТА

Политиката на канцлерката имигрантите да не бъдат спирани доведе 1 000 000 души в Германия миналата година - и още 100 000 само за първите три месеца на тази година, обяснява де Мезиер.

"Тези, които отказват да научат немски, тези, които отказват да позволят на близките си да се интегрират - например жените и момичетата - тези, които отказват предложения за работа - за тях не може да има безлимитно позволение за престой повече от три години", обяснява вътрешният министър.

Той добавя, че иска пряка връзка между успешната интеграция и това колко дълго човек може да остане в Германия.

Много бежанци, дори след като получат постоянен статут на пребиваващи, се изолират в голяма степен от немското общество, не полагат усилия да научат добре езика и потъват в собствената си общност. Обичайно е и на момичетата да не се позволява да посещават немски училища.

Вицеканцлерът и лидер на германските социалдемократи Зигмар Габриел декларира одобрението си към законопроекта. Очаква се той да бъде внесен и гласуван през месец май.

"Не трябва просто да подкрепяме интеграцията, трябва да я изискваме", каза той пред в. "Билд".

Неговата партия, която е малкият партньор в коалицията на Меркел, също загуби част от подкрепата на местните избори.