Бившият председател на ДПС Лютви Местан изказа оптимистични очаквания за своята нова партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ). В интервю за предаването „Просто Диков“ на BITelevision Местан коментира скептичните изказвания на представители на ДПС, че ДОСТ ще бъде просто 401-та партия в България.

Аз съм доволен от тези позиции на колегите ми. Бих им пожелал малко по-дълго да плуват в тези измамни води. Мисля обаче, че нашата комуникация с избирателите подсказва далеч по-различен морфичен резонанс", каза с усмивка бившият председател на ДПС.

Местан цитира израз от новогодишната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който използва израза „морфичен резонанс“ на купон в т.нар. боянски сарай на 17 декември 2015 г.

Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам“, каза тогава Доган.

Лютви Местан продължи в подобен стил с усмивка:

„Учредяването на политическата партия има силата на обективна непреодолима необходимост".

И допълни, че „той (Доган – б.р.) няма да се обиди, ако заимстваме определени изрази".

Според Местан партията ДОСТ вече била учредена, макар и формално учредяването на предстои следващата неделя, 3 април.

Времето препотвърждава правилността на тезите, които представих пред вас... Политическа партия ДОСТ се учреди преди формалното учредяване. Партията се случи".

В неделя Лютви Местан очаква над 1000 учредители от цяла България, както и хора, които работят в Западна Европа и в Турция.

"Ние имаме проблем да обясним на многократно повече желаещи, че капацитетът на зала 3 е до 1200 души“.

Всичко това показвало според Местан, че има „реална социална основа за учредяването на нова партия", защото:

"Няма смисъл да се създава партия, ако я няма каузата".

По-рано днес един от тримата съпредседатели на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията е достатъчно силна, за да покаже пътя на „единици, които са се объркали“.

КАРАДАЙЪ: НИЕ ЧЕТЕМ СИТУАЦИЯТА, ЧЕ ЩЕ ИМА РАЗВОД И ИЗБОРИ

„Партията е стабилна, върви напред, ако някой иска да прави други внушения или пък има мераци, които не може да осъществи, това си е техен проблем. Ако има единици от партията, които са се объркали, естествено си намират сами пътя или партията е достатъчно силна, за да им покаже пътя”, каза Карадайъ.