Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В Международния ден на театъра пространството пред Народния театър „Иван Вазов” се изпълни с две взаимно изключващи се събития – на награди и на протест, предаде БГНЕС.

Докато номинираните за наградите ИКАР влизаха тържествено в сградата на Народния театър, отпред театрали и творци с транспаранти „Оставка” протестираха срещу политиките на Министерството на културата и поискаха повече субсидии за култура.

Час преди началото на церемонията пред Народния театър се събраха известни актьори, които с бяла лента на едната си ръка бяха готови за протест, вместо за празник. Те носеха и надписи „Оставка”.

„Празникът на театъра е нещо велико за всички, които се занимават с това изкуство. Просто бихме искали това нещо да бъде ценно и за всички останали в нашата държава, защото мисля, че изкуството е това, което ще спаси духа на нацията. Затова сме тук, защото искаме да променят отношението си към културата в България”, каза Параскева Джукелова.

Творците пред театъра се обединяват от идеите на „Пакт за култура“. В подписка до институции те настояват за приемането на Пакта, който предвижда 1% от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, изпълнение на 10-процентното отчисление за култура по Закона за хазарта и преструктуриране на ресорното министерство.

"Бялата лента е като знак за това да се различават, че не идват на празника, а на протест – на протест-празник“ обясни актьорът Сашо Дойнов.

За протеста и наградите в Деня на театъра председателят на Съюза на артистите в Българи Христо Мутафчиев каза, че това е много хубаво.

„Това и означава, че искаме да празнуваме, а в същото това време сме неспокойни вътре в себе си и искаме да ни се случват все по-хубави неща”, каза той. За исканията на хората отвън коментира, че и той също иска „Пакт за култура”, и иска не 1, а 2 процента за култура

 

Ключови думи

Коментари

Азис

Последно, 3% за култура и си стискаме ръцете

Професор Вучков

Каквато култура има по българските цеми, тя започва и свършва с Планета ТВ. Всичко останало е халтура.

Загрижен

А кога ще затваряте Орлов мост? Да не се засечете с таксиджиите. Ще ви провалят протеста щото имате различни цели. Те не искат да внасят пари в Бюджета. А пък вие искате да ги вземете.

факт

Професора е прав, единствената култура която успяваме да продадем на чужденците е продукция на Планета.

...актьорът Сашо Дойнов? Шегичка!

ЧЕРЕШКИТЕ, СЪНЯТ НА РАЗУМА И ЧУДОВИЩАТА Мине се не мине ден, и медиите ни показват някой, рипнал да спасява нещо. Не остана нещо неспасено в България, но въпреки това всеки ден някой настоява за “спасение”. При по-близко вникване се оказва, че обикновено искането е да бъде спасен нечий личен интерес, който се представя за обществен, но нали е поприказвано срещу правителството – това е важното. Днес бил Ден на театъра, поради което по БНТ спасяваха театъра. От държавата го спасяваха. Заплатите на младите актьори били ниски! Тия сънуват, че все още Людмила Живкова ги управлява, та няма да можем да ги спасим. А точно преди месец спасявахме Републиката. Към това патриотично дело ни призоваха четирима професори, изживяващи се като цвета, пяната и каймака на обществото. Така им викахме едно време, а днешното време нарича такива хора “черешката на тортата”. Направих си труда да видя колко хора са им повярвали и са подписали широко разгласения им електронен Манифест. Цели 4343 души за един месец! Възможностите за фалшифициране на бройката няма да коментирам. Но ако някой има свободно време, може да изчисли колко години ще им трябват, за да достигнат бройката на гласовете в подкрепа на политическата партия, която им се е привидяла като опасност за Републиката. По всичко личи – доста се е пообъркала нашата “черешка”. Не е в състояние да идентифицира опасностите, а това ни дава всички основания да се съмняваме в принадлежността на тези професори към елита на нацията. Защото наскоро една малка, но “автентично дясна” по самоопределение партийка роди един политически кошмар. Опитва се да е вездесъща – да бъде и в управлението, и в опозиция! Републиката се чуди как да се освободи от чудовището, но “черешките” не го забелязват! Ако толкова искат да ни спасяват или освобождават от нещо, нека умниците на обществото ни насочат усилията си към тази партийка. Липсата на здрав разум в едно политическо тяло - колкото и малко да е то, би трябвало да разтревожи стожерите на Републиката, но те ни чули, ни видяли, ни разбрали! И те ли нямат разум, или е заспал? Да им напомним любимия им цитат, че “сънят на разума ражда чудовища”. Като чудовището ДСБ, което било едновременно и власт, и нейна опозиция.

Яж лайна бе, трол :)

Само не веждичката! След Божо Димитров и веждичката, баце къде ще намери нов такъв капацитет? Сетих се - ще помоли Цеца Величкович :)

И тия милиони, за да се осигури работа на всички завършили НАТФИЗ, така ли? А кой ще спре некадърните режисьори, които канят грозни манекенки и по тъпи сценарии произвеждат посредствени "творби", с пари на обществената телевизия, например? Или да протестираш за пари е самата същност на интелектуално и театрално високомерните?

роско

Вчера бакшишите, днес - актьорите, утре лекарите, а после и в други градове. Според мен няма накъде по-надолу. Макар че ако ме чете един приятел, пред който твърдях по време на първия мандат на Боце същото - като дойде Орешарски - приятелят ми каза - видя ли, има. И след Орешарски - пак и още по-надолу. Не знам..... Не знам докога ще ги търпим да управляват по този начин

Ей

Махахте веждичката, той е рязана бургия. Сложете Динко от Ямбол, той е пич и ще облече културата в анцуг адидас. Освен което е верен гербер.

socialen

Цялата страна е в тотален хаос, предизвикан от 3.5 годишното еднолично, катастрофално-неграмотно "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-февруари 2013 година, продължен от 13 главата олигархична Ламя / Турлюгювеча на Доган, Пеевски, Прокопиев, Кънев, Гоце, Румбата и Кунева - техният човек от времето на Тройната Коалиция, незнайно защо наречен "правителство", начело на което туриха пак неграмотния Борисов да "управлява" с 80 депутата. Незабавна оставка на това пагубно Нещо!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.