"Те всъщност какво искат!?", видимо раздразнен отговори премиерът Бойко Борисов на репортерски въпрос за започващите от утре протести на общопрактикуващи лекари. Причина за недоволството са намалените пари за доболнична помощ и редица административни проблеми.

ОТ ПОНЕДЕЛНИК: ЛЕКАРСКИ ПРОТЕСТИ В ЦЯЛАТА СТРАНА

Бойко Борисов потърси сметка от лекарите за липсата на подобрение в здравеопазването и за напускането на страната от младите специалисти.

"Ама всяка година трябва увеличение ли? По-добро здравеопазване има ли за тази една година, та повече увеличение? Непрекъснато, всеки, само повече увеличение да има. Тези пари са на всички данъкоплатци. Над 3 милиарда и половина отиват в здравеопазването, в армията са един милиард. Ами тези момчета нали и те искат, искат и техника, и самолети. Всеки иска!"

Премиерът коментира темата след откриването на модернизираното военно летище в Безмер, където бе в компанията на министъра на отбраната Николай Ненчев и министъра на транспорта Ивайло Московски. Борисов припомни, че наскоро правителството е дало 20 милиона лева допълнително за Спешната помощ.

Ние защо обучаваме държавата 6 години студенти безплатно за тях? (лекарите – б.р.) Всички данъкоплатци плащаме, за да ги обучиме да станат лекари. И без абсолютно никакъв ангажимент след това отиват в чужбина. Това правилно ли е?", продъжи премиерът.

И ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ СВАЛИ ДОВЕРИЕТО СИ ОТ МОСКОВ

Бойко Борисов съобщи, че е наредил на здравния министър Петър Москов да проведе среща с недоволните, за да намерят решение. Премиерът подкрепи изказването от вчера на главния прокурор Сотир Цацаров пред бТВ, че България се е забавила с антитерористичните мерки.

"Абсолютно закъснели сме. Затова се надявам в рамките на една-две седмици депутати да внесат този закон бързо, за да има нещо написано по въпроса".

Премиерът намери обяснение за забавянето – действията за промяна в правосъдието:

„Година и половина си говорихме само как да променим Конституцията, докато трябваше да приемем тези закони, които ежедневно трябват на хората".

На модернизираното летище ще могат да кацат най-големите и най-тежки самолети при всякакви условия. То ще се използва от гражданската авиация при нужда, допълни Борисов.

„Днес празникът е за пилотите, механиците, за всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС, защото само добрата инфраструктура и модерната техника могат да дадат сигурност на хората, посветили живота си на българската военна авиация,“ обърна се към събралите се военният министър Николай Ненчев.

Министерството на отбраната информира, че проектите за „Удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане", „Осигуряване на местостоянка за стратегически и тактически транспортни самолети" и „Осигуряване на карго терминал" в авиобаза Безмер са реализирани по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014 - 2016 г. В тях са вложени близо 62 364 925 лева (без ДДС), от които над 7 387 000 лева по програми на Министерството на отбраната и 54 977 923 лева - от общите фондове на НАТО по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).

Авиобаза Безмер, която е със 65-годишна история, вече разполага с писта, с дължина 3 000 м (преди е била 2 500 м) като в двата й края са направени места за обръщане с дължина 150 м. Широчината на пистата е 60 м., с две странични ивици за безопасност. Изградени са две местостоянки за самолети тип С-5 и С-130, с обща площ 133 150 м2 бетонова настилка, които са свързани с пистата посредством новоизградени пътеки за рулиране. Изградени са още карго терминал, с площ 11 800 м2 бетонова настилка и мостово съоръжение, допълва военното министерство.

 

Знаем, че в много сектори има желание за увеличаване на финансирането и правим всичко възможно да помагаме с ограничените ни ресурси. Над 1 млрд. лв. са отишли в сферата на отбраната. А над 3,5 млрд. лв. за здравеопазване, по отношение на което чух коментари, че сме казали как с 34 млн. лв. ще увеличим парите, а сме ги увеличили само с 14 милиона. Припомням, че съвсем скоро дадохме 20 млн. лв. за Спешната помощ, правим и спешни отделения като това в УМБАЛ „Св. Анна”, което всички видяха. Парите са на всички данъкоплатци, всички искат увеличение, но очаквам малко по-реалистични да са исканията.

Posted by Бойко Борисов on Sunday, March 27, 2016