Националният съвет на "Движение България на гражданите" е дал мандат на ръководството на партията да започне консултации за издигане на обща кандидатура за президент от името на Реформаторския блок. Това е записано под номер едно от решенията на Националния съвет на партията, който се проведе вчера и днес в Банско, съобщи пресцентърът на ДБГ.

На структурите на партията е поставен едномесечен срок, за да предложат своите виждания за профила на общия кандидат за президент.

Вчера пък лидерът на СДС Божидар Лукарски спомена идеята за провеждане на вътрешни избори за излъчване на единна кандидатура.

ЛУКАРСКИ ИСКА ВЪТРЕШНИ ИЗБОРИ ЗА ОБЩ КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ НА РЕФОРМАТОРИТЕ

Движение България на гражданите“ е препотвърдило ангажимента си към меморандума между Реформаторския блок и ГЕРБ за ускоряване на реформите в ключови сектори, за който се заговори още през декември, но все още не е подписан.

Партията на Меглена Кунева записа в решенията си, че поставя акцент върху борбата с корупцията, образованието, здравеопазването, енергетиката и електронното управление. Изрично е посочено, че „националният съвет на ДБГ подкрепя проекта на антикорупционния закон и призовава за решителни мерки за борба с корупцията" – става дума за т.нар. закон „Кунева“, който бе отхвърлен през септември, а сега е преработен и отново внесен за гласуване.

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева е казала, че хората в залата - кметовете, общински съветници, общински председатели на ДБГ, както и депутатите, са тези, които провеждат истинските реформаторски политики - "без показност, с упорство и според ангажиментите, поети към избирателите на Реформаторския блок и в управленската програма".

"Всеки, подкрепен от нас за управленска роля, трябва да е наясно, че имаме задачи в секторите на образованието, антикорупцията, икономиката, изборните правила, администрацията, електронното управление, енергетиката. Държим реформите да не са фасадни, а с истинската дълбочина, която хората очакват", е казала още Кунева.

Лидерката на ДБГ е изразила позиция за консолидиране на Реформаторския блок.

"Ако друг иска нов политически проект, нека да си го прави, но не може да ангажира Реформаторския блок през присъствие и блокиране на решения. Ние имаме работа за вършене по програмата на РБ и не можем да губим нито нашето време, нито това на държавата".

 

Предлагаме ви списък с решенията на Националния съвет на ДБГ:


Националният съвет на ПП "Движение България на гражданите" реши:

1. Дава висока оценка на изготвения между РБ и ГЕРБ меморандум за ускоряване на реформите в ключови сектори, с акцент борбата с корупцията, образованието, здравеопазването, енергетиката и електронното управление. Възлага на Изпълнителния съвет и на членовете на парламентарната група да изпълняват мерките, заложени в него и да изискват от другите изпълнение на ангажиментите, посочени в меморандума.

2.  Дава мандат на Изпълнителния съвет на ДБГ да започне разговори за издигане на обща кандидатура за президент от името на Реформаторския блок. Възлага на областните координатори и общинските председатели на партията в едномесечен срок да предложат своите виждания за профила на кандидата.

3.  Изразява категорична подкрепа за Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности и отнемане на незаконно придобито имущество и призовава за решителни мерки в борбата с корупцията.

4. Възлага на Изпълнителния съвет на ДБГ на следващото заседание на Националния съвет да внесе предложения за график на общински събрания за избор на делегати и норма на представителство с оглед провеждането на редовно Национално събрание на партията, както и да представи концепция за развитието на устава на движението.

5. Избира за временно изпълняващи длъжността общински председатели на Панчарево, Стара Загора, Брезник и Трекляно съответно Михаил Мънков, Боряна Карамихова, Йоана Теофилова и Огнян Тинев.