Сирийските правителствени сили овладяха днес средновековната цитадела на Палмира. Това съобщиха сирийски източници, цитирани от ТАСС.

Според Ройтерс офанзивата на правителствените сили продължава и открива пътя към възстановяване на контрола им над голяма част от Източна Сирия. Превземането на Палмира, която джихадистите завзеха през май 2015 г., ще бъде най-голямата отделна победа за президента Башар ал Асад след руската намеса в Сирия през септември, която промени хода на петгодишната гражданска война в негова полза.

ДЖИХАДИСТИ ПРЕВЗЕХА ДРЕВНАТА ПАЛМИРА В СИРИЯ

Шефът на управлението по охрана на древните паметници в Сирия Маамун Абдулкарим заяви, че "прогонването на "Ислямска държава" от Палмира ще бъде победа за целия свят".

Крепостта и археологическите останки на древноримската Палмира са включени от ЮНЕСКО в списъка на паметниците на световното културно наследство. След като те попаднаха в ръцете на "Ислямска държава" през май м.г., джихадистите пристъпиха към планомерно им унищожение.

СИРИЙСКАТА АРМИЯ ПРИТИСНА "ДАЕШ" В ПАЛМИРА

Руски военни самолети продължиха да подкрепят сирийската армия и нейните съюзници, докато те напредваха по земята към пустинния град, независимо че Москва неотдавна обяви изтеглянето на основната част от военните си сили от Сирия, отбелязва Ройтерс.

Базираният в Бейрут телевизионен канал "Ал Маядин" излъчи видеорепортаж от покрайнините на Палмира, в който се видя как ниско прелитащи изтребители нанесоха три въздушни удара срещу позиции на ИД, изтеглящи се от цитаделата и спускащи се към града.

Падането на цитаделата в ръцете на правителствените сили бе потвърдено и от базирания в Лондон Сирийски център за човешките права. Според центъра само от зазоряване днес до ранния следобед са били нанесени 56 въздушни удара.