Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сирийските правителствени сили овладяха днес средновековната цитадела на Палмира. Това съобщиха сирийски източници, цитирани от ТАСС.

Според Ройтерс офанзивата на правителствените сили продължава и открива пътя към възстановяване на контрола им над голяма част от Източна Сирия. Превземането на Палмира, която джихадистите завзеха през май 2015 г., ще бъде най-голямата отделна победа за президента Башар ал Асад след руската намеса в Сирия през септември, която промени хода на петгодишната гражданска война в негова полза.

ДЖИХАДИСТИ ПРЕВЗЕХА ДРЕВНАТА ПАЛМИРА В СИРИЯ

Шефът на управлението по охрана на древните паметници в Сирия Маамун Абдулкарим заяви, че "прогонването на "Ислямска държава" от Палмира ще бъде победа за целия свят".

Крепостта и археологическите останки на древноримската Палмира са включени от ЮНЕСКО в списъка на паметниците на световното културно наследство. След като те попаднаха в ръцете на "Ислямска държава" през май м.г., джихадистите пристъпиха към планомерно им унищожение.

СИРИЙСКАТА АРМИЯ ПРИТИСНА "ДАЕШ" В ПАЛМИРА

Руски военни самолети продължиха да подкрепят сирийската армия и нейните съюзници, докато те напредваха по земята към пустинния град, независимо че Москва неотдавна обяви изтеглянето на основната част от военните си сили от Сирия, отбелязва Ройтерс.

Базираният в Бейрут телевизионен канал "Ал Маядин" излъчи видеорепортаж от покрайнините на Палмира, в който се видя как ниско прелитащи изтребители нанесоха три въздушни удара срещу позиции на ИД, изтеглящи се от цитаделата и спускащи се към града.

Падането на цитаделата в ръцете на правителствените сили бе потвърдено и от базирания в Лондон Сирийски център за човешките права. Според центъра само от зазоряване днес до ранния следобед са били нанесени 56 въздушни удара.

Ключови думи

Коментари

Смирненски е велик

И когато сетний камък на обгърнатия в пламък и разруха древен замък се отрони в пепелта, вий слезнете от конете и земята целунете - възцарете вечна обич, вечна правда над света.

яко

Валериан

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.