Доналд Тръмп беше включен в пропагандно видео на "Даеш", което възхвалява атентатите в Брюксел и зове за още масови убийства из цяла Европа, съобщава "Индипендънт". 9-минутният филм , направен от свързаната с "Даеш" медийна фондация "Ал Батар", показва снимка на кандидата за президент, която гори в пламъци, докато Тръмп говори за атаките от вторник в белгийската столица.

"Брюксел беше един от най-великите, един от най-хубавите градове в света преди 20 години, беше безопасен, се чува да произнася гласът на Тръмп. - А сега е шоу на ужаса, на абсолютния ужас".

Анализатори казват, че клипът е част от рутинна стратегия да  се използват стряскащи изявления от политици или тв водещи, като "трофеи, за да се обяви победата чрез тях".

Във видеото има кадри от станцията Маалбек на метрото и от летището на Брюксел след атентатите, които убиха 31 души, както и кадри от предполагаеми победи на "Даеш" в Ирак и Сирия.

Филмът е озаглавен "Изгнанието на исляма и брюкселските атаки", в него през цялото време звучат религиозни песни на арабски и на френски със субтитри на английски език.

Както по-голямата част от ислямистката пропаганда, той се опитва да представи терористичните актове като част от свещената война между християнството и исляма, като доста странно използва дълги кадри от историческия холивудски филм "Небесно кралство", за да илюстрира "нашествието".

"Самолетите на нашествениците, в това число Белгия (която е част от международната коалиция срещу "Даеш", но само за кратко извърши няколко бомбардировки срещу позиции на групировката в Ирак през юни 2015 г. - б.р.), продължават да бомбардират мюсюлманите в Ирак и Ливан ден и нощ", казва глас зад кадър.

"Всеки мюсюлманин, котйто е наясно с историята на исляма знае, че свещената война срещу неверниците е неразделна част от исляма и тези, които четат исторически книги също го знаят", добавя той.

"Давайте, давайте, давайте... за джихад", нахъсва дикторският глас и призовава последователите "да се пожертват в благословени атаки в завоевателска Европа".