Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В обявените вече от личните лекари национални протестни действия, стартиращи в понеделник, ще се включат и представителите на частните и общински болници. В отворена декларация до медиите и всички заинтересовани институции Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация твърдят, че нямат друг шанс да се справят с растящия хаос в сектора.

"В амбицията си си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система до сега. (...) На това трябва да се сложи край. Не ни остава никаква друга възможност, освен да пристъпим към крайни мерки. Започваме подготовка за национални протестни действия", категорични са болничните организации в своята декларация.

БСК: ПРЕМИЕРЪТ ДА СДОБРИ ЛЕКАРИТЕ И МОСКОВ

Специалистите предупреждават също, че "сегашната здравна политика от типа проба-грешка, насочена основно срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите". Националната здравна карта ще им отнеме правото да избират в коя болница да се лекуват и ще закрие работещи лечебни заведения, което ще остави стотици професионалисти без работа и ще създаде условия за корупция. Въведените седмични лимити пък ще ограничат достапа на хората до медицинска помощ, защото никой няма да може да ги обслужи след като лимитът се изчерпи. Намалените цени от страна на здравната каса в много от дейностите ще увеличи доплащането от пациентите, утежнения режим на лицензиране ще забави внедряването на нови технологии и методи на лечение.

ЗДРАВНИЯТ СЕКТОР ОБРЪЩА ГРЪБ НА СВОЯ РЕФОРМАТОР - МОСКОВ

Затова сдруженията призовават всички лекари, медицински сестри, лаборанти и дори пациенти "да се изправим заедно в защита на справедливите ни искания и срещу безобразията на здравната администрация".

"Искаме здравна система, която да е финансово обезпечена. Призоваваме правителството да вземе решение за 100% заплащане на здравните вноски от държавата на подопечните си здравно осигурени.

Искаме здравна система, свободна от монополна зависимост и зависимост от политически партии.

Искаме здравна система, в която контролът на медицинската помощ да се осъществява от най-заинтересованите – пациентите и техните осигурители.

Искаме свобода за нашите пациенти да избират къде, при кого и как да се лекуват.

Искаме справедливи и честни условия за работа, свобода за нови инициативи, свобода да практикуваме медицина така, както сме я учили и в което сме се заклели", гласи финалът на протестната декларация.

В края на днешния ден се очаква Българският лекарски съюз също да обсъди възможността за национални протести. Националният съвет на съсловната организация се събира от 13 ч. в киносалона на Военно-медицинска академия.

Ключови думи

Коментари

Таксиджийте -БСП.Тези протести са организирани от по-широка коалиция на комунисти и агенти!

Бай Иван

Защо лъжат пациентите с проблеми със здравната карта.Тя показва нуждата от кадри и здр.заведения на територията на страната. Не може 2млн.София за има повече болници и легла от цяла Австрия!?! Може ли в Пловдив частна болница да купи стопански сграден фонд на "държавна!" (900 легла) и за изгради 2 корпуса с нови 400 легла по дублиращи пътеки.Кога си създадоха кадрите кога взеха специалност ? МОСКОВ ДА СИ ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА НА РАБОТОДАТЕЛ НА ДЪЛЖАВНИТЕ И ОБЛАСТНИ БОЛНИЦИ И ДА ЗАБРАНИ ДОКТОРИТЕ ДА РАБОТЯТ И ПРИ КОНКУРЕНЦИЯТА!

Бай Иван

Много се плашат че почва да се въвеждат у нас неща които напр.Турция въведе още 2007г. -електлонно здравно досие на пациента,а по европейски стандарт е въведен още преди 2000.У нас НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ОТ КАКВО Е БОЛЕДУВАЛ, С КАКВО Е ЛЕКУВАН И КЪДЕ? СИГУРНО ИМА ХОРА С 2-3 ОПЕРАЦИИ НА ЖЛЪЧКИ, АПЕНДИКС,НОСНИ ПРЕГРАДИ БЪБРЕЦИ!? ВСИЧКО Е ПАРИ!!!

Бай Танасос

Никакво електронно здравно досие не е създадено. Гласят само машинки за снемане на отпечатъците даже и в аптеките. С което ще увеличат опашките пред кабинетите

Бай Танасос

А здравната карта е начин да си искаш рушвети. Кой ще определя с коя болница ще има договор. Така че, комисионни и рушвети е тази реформа. По четете малко в czpz.org

Бай Иван нищо не разбира

Няма нищо вярно в поста на Бай Иван, това означава че ДСБ троловете започнаха да заработват надничките. Москов се издъни грандиозно, както се очакваше.

Т.Живков

Нито крачка назад от комунистическите завоевания.

Баба Дона

Кой стачкува,на когото му спират кранчето.Частните болници си получават парите от здравната каса а когато отидеш на преглед при специалист си плащаш.Нали сме в Европа,работете по европейски,Частните за богатите,да се само издържат,а общинските за хората от народа и издръжка от здравната каса.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.