„Ние съзнаваме, че това, което успяхме да постигнем по отношение на Сирия, може да бъде постигнато само благодарение на позицията на висшето политическо ръководство на САЩ, позицията на президента Обама“, заяви Владимир Путин. Той прие късно снощи в Кремъл държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде ТАСС.

Руският президент изрази надежда, че визитата на Кери ще позволи да Русия и САЩ да сближат позициите си по сирийския и украинския въпрос.

Господарят на Кремъл изтъкна още, че винаги се радва когато види Кери в Москва, защото диалогът с него протича в делова обстановка и помага да се намерят шансове за придвижване напред на сериозни въпроси.

Сътрудничеството на САЩ и Русия в Сирия подобри положението на сирийския народ в страната, отговори също с комплимент Джон Кери. Много хора предричаха, че не е възможно спиране на огъня в Сирия, обаче това стана възможно с нашето сътрудничество и вече наближава точно месец от влизане на примирието, отбеляза американският дипломат.

“Би било справедливо да кажем, че нашият сериозен подход към сътрудничеството между нашите страни доведе до сериозни резултати, в частност по отношение на това, което засяга живота на сирийското население и напредъка по този въпрос“, посочи държавният секретар.

Той също благодари на Путни, че е отделил време да се срещне с него: 

„Ние винаги се радваме на възможността да поговорим сериозно за сериозни неща“. 

„Знам, че имате определени съображения, определени идеи. Вие даже взехте много сериозното решение за изтеглянето на значителна част от вашите войски от Сирия“, продължи Кери като допълни, че Вашингтон също има „определени съображения и определени идеи за това как най-ефективно да се проведат преговорите в Женева“

Двамата след това отделиха време и за кризата в Украйна. Кери заяви, че Вашингтон има предложения за бързото решаване на кризата в Украйна, а Путин отвърна, че е готов да ги обсъди. Ще вдигнем санкциите срещу Русия след като Кремъл изпълни всички точки на Минските споразумения, категоричен бе гостът.

Джон Кери с тайнственото куфарче.

Преговорите в Москва между руската и американската страна продължиха общо 8 часа. Първо Кери разговаря с колегата си Лавров около 4 часа. После двамата посетиха Путин, за да го запознаят с основните акценти от двустранния диалог.

През цялото време Джон Кери носеше със себе си червено куфарче. Още в началото на серщата Путин полюбопитства какво има в него и Кери обеща да му разкаже в края на разговора. "Ще бъде приятен сюрприз", загадъчно каза дипломатът. Обаче пред журналисти той заяви, че съдържанието на куфарчето ще "остане една малка тайна между него и Путин".

Но пък задоволи интереса на репортерите, защо носи китара. "Нося китарата навсякъде където пътувам. И свиря на нея при първа възможност, за да поддържам форма. Като млад бях в една група. Сигурно в YuoTube е възможно да се намери клип с мое изпълнение", обясни държавният секретар.