В сърцето на починалия днес Йохан Кройф имаше само два отбора - "Аякс" и "Барселона".

Пълното му име е Хендрик Йоханес Кройф. Роден е на 25 ааприл 1947 г. в Амстердам.

Родителите му Херманус Корнелис Кройф и Петронела Бернарда Драайер произхождат от работническата класа в източната част на града. семейството живее само на пет минути от стадион "Де Меер" на "Аякс". Времената са изключително трудни за цяла Холандия. Тя е сериозно пострадала от нацистката окупация, икономиката й е съсипана. Специално в Амстердам положението е кошмарно. Градът е създаден от евреи, които въртят цялата търговия. Почти всички от тях са унищожени през войната. Г-н и г-га Кройф едва свързват двата края, като продават зеленчуци.

Малкият Йохан има късмета баща му да е футболен запалянко и да го окуражава да гони топката на улицата заедно с по-големия си брат Хени и съседските момчета.

Момчето постъпва в детската школа на "Аякс" навръх 10-ия си рожден ден, на 25 април 1957 г. Какъв по-хубав подарък от този?

През 1959 г. Кройф-старши умира от инфаркт. 12-годишният Йохан обявява, че в памет на баща си ще стане голям футболист.

По това време майка му започва работа като чистачка на стадион "Де Меер". Тази промяна не само започва да носи повече пари на осиротялото семейство, но и променя живота на юношата.

 

Възходът

 

Госпожа Кройф много скоро се омъжва отново. Вторият й съпруг Хенк Ангел се занимава с поддръжката на терена и оказва решително влияние върху Йохан.

Момчето играе и футбол, и бейзбол в "Аякс". И в двата спорта показва завидни умения. когато навършва 15 години, Йохан Кройф решава да се посвети изцяло на футбола.

На 16 ноември 1964 г., когато е на 17 години, дебютира за мъжкия отбор на "Аякс" в мач от холандската Първа дивизия срещу ГВАВ (днес ФК "Грьонинген"). И още в първия си официален мач вкарва гол. Попадението е единствено в мача – 1:0 за „Аякс“. В този ден изгрява нова звезда - Йохан Кройф.

Сезонът обаче не е никак добър за "Аякс". Тогава отборът постига най-слабото класиране в цялата си история - 13-о място.

Година по-късно Кройф вече е непоклатим титуляр.  А е само на 18 години. През сезона 1965-1966 г. отбелязва 25 гола в 23 мача. А "Аякс" става шампион.

През септември 1966 г. дебютира и за националния отбор на Холандия. Тимът обаче не се класира за финалния кръг на европейското първенство през 1968 г.

Следващата година - 1969, е твърде неуспешна за Кройф. Първо "Аякс" губи финала за Купата на европейските шампиони с 1:4 срещу "Милан". Амстердамският отбор не успява да спечели и вътрешното първенство. Като за капак, Холандия не се класира за световния шампионат през 1970 г. в Мексико. Кройф играе твърде рядко. Холандците остаават трети в квалификационната група, а първа е България. Бъдещият титан на световния футбол изобщо не излиза в двата мача срещу нас.

Но след провала следва стремглавият възход на Кройф. Неговият "Аякс" създава тоталния футбол и няколко години поред е номер 1 в света. Всички научават имената на Йохан Неескенс, Джони Реп, Ари Хаан, Пит Кайзер, Руди Крол, Вим Суурбир. Този велик тим е създаден от треньора Ринус Микелс.

Точно тогава Кройф започва да носи номер 14. Той се контузва и не играе близо два месеца. И в първия си мач след възстановяването е резерва. Влиза с номер 14 и вкарва два гола. И не пожелава повече да бъде „девятка“.

Амстердамският тим е без конкуренция не само в Холандия, но и в Европа. Печели три пъти последователно КЕШ - през 1971, 1972 и 1973 г.

 

Кройф-Франко 3:0

 

Дрийм тимът на Йохан Кройф се събра отново през 1999 г. С кръгчета са оградени
холандският треньор и Христо Стоичков, който е довел двете си дъщери.

Предложенията към Кройф от богати чужди клубове валят едно след друго. Но най-много пари дават испанските "Барселона" и "Реал" (Мадрид).

Кройф избира "Барселона". И още с пристигането си предизвиква политически скандал. на въпрос защо е избрал този клуб, а не мадридския, той отговаря, че не желае да играе в тим, свързан с режима. Испания все още е управлявана от диктатора Франко.

Великият холандец нанася още два удара на генералисимуса.

През есента на 1973 г., още в първия си мач срещу "Реал" (Мадрид), той развинтва противника. "Барса" размазва кралския клуб с 5:0, при това насред Мадрид.

А през зимата на 1974 г. Кройф "довършва" Франко. Диктаторът е отменил автономията на Каталуня и е забранил новородени деца да бъдат кръщавани с каталунски имена. Футболистът праща съпругата си Дани да роди в Амстердам. И бебето получава името Жорди - каталунския еквивалент на Георги. А завареното положение франкистките закони не го ловят.

 

Изпуснатата световна титла

 

Франц Бекенбауер успя да се пребори с Кройф на
финала на световното първенство през 1974 г.

През същата година Кройф е капитан на Холандия на световтното по футбол във ФРГ. "Лалетата" стигат лесно до финала, като дотогава пускат само един гол. Това е автогол в мача срещу България, спечелен с 4:1. На финала още във втората минута Кройф е спънат в наказателното поле на германците. Неескенс бележи за 1:0. Домакините обаче печелят с 2:1. В деня на мача в. "Билд" е публикувал фабрикувана история за предстоящ развод на Кройф с жена му. Холандецът е разстроен и това се отразява на играта му.

Кройф става първият футболист, печелил три пъти "Златната топка" за номер 1 на Европа. Това става през 1971, 1973 и 1974 г.

Той не успява са триумфира на европейското първенство по футбол през 1976 г. Холандия губи на полуфинала от бъдещия шампион Чехословакия и остава трета. Кройф напуска националния отбор.

През 1978 г., след края на договора му с "Барса", играе за кратко в американските "Лос Анджелис ацтекс" и "Вашингтон дипломатс". За малко се подвизава в испанския "Леванте", а през 1981 г. се завръша в "Аякс".

Кройф бе близък приятел с Пеле. Бразилецът често казваше,
че смята холандеца за най-добрия футболиств света.

По ирония на съдбата Кройф завършва кариерата си в ротердамския "Фейенорд" - кръвния враг на родния му тим. Заедно с него там играе нашият Андрей Желязков. А млада надежда на отбора е никому неизвестният Рууд Гулит.

През 1984 г. Кройф окончателно казва сбогом на футбола.

А година пъ-късно става старши треньор. Съвсем естествено, на родния си "Аякс", с когото печели по веднъж титлата на Холандия и несъществуващия вече европейски турнир за Купата на носителите на купи (КНК).

И следва ново преминаване в "Барселона". Именно Йохан Кройф къздава първия дрийм тим на каталунския гранд. Той набляга на нападението, като се ръководи от принципа: "По-добре да загубиш с 9:10, отколкото да спечелиш с 1:0".

Един от най-важните играчи от отбора е Христо Стоичков. На полуфинал за КНК през 1989 г. ЦСКА се изправя срещу "Барса". Каталунците печелят и двата мача, съответно с 4:2 и 2:1. По-късно те вземат и КНК. И трите гола за българския тим са дело на Ицо. Това идва в повече дори на Кройф, който предпочита Стоичков да бележи за неговия отбор, а не срещу него.

Така през 1992 г. "Барселона" за първи път в историята си става европейски шампион. Също за първи и единствен път тимът печели 4 последователни шампионата на Испания - от 1991 до 1994 г.

А Стоичко става първият и единствена засега българин, печелил "Златната топка". Той е удостоен с нея през 1994 г. на световното първенство през същата година практически целият титулярен отбор на "Барселона" играе на световното първенство в САЩ. Освен Ицо и испанските национали, в Америка блести и бразилецът Ромарио.

Кройф напуска тима и треньорската професия през 1996 г.

Флагът на Олимпийския стадион в Амстердам бе спуснат наполовина
в памет на Кройф. А в магазина бяха пуснати фланелки с номер 14.

За кратко става член на борда на директорите на "Аякс". Различни отбори по света го наемат за кратко като консултант. Но в сърцето му има място само за два тима - "Аякс" и "Барселона".

След края на кариерата си Кройф остана да живее в Барселона. Там го завари и смъртта.

 

Кройф срещу българи

 

Йохан Кройф е излизал три пъти срещу български отбори като футболист и веднъж като треньор.

През сезона 1972-1973 г. ЦСКА се изправя срещу "Аякс" за КЕШ. Българският шампион губи и двата мача - 1:3 в София и 0:3 в Амстердам. У нас Кройф играе само едно полувреме и ЦСКА е "пощаден" от него. Но на своя терен Летящият холандец вкарва два гола.

През 1974 г. България е в една група с Холандия на световното първенство по футбол. Кройф не бележи, но отборът му ни гази с 4:1.

Вече като състезател на "Барселона" Кройф играе срещу "Левски-Спартак" за Купта на УЕФА през 1975-1976 г. Холандецът пак не вкарва гол. Испанците печелят с 4:0 като домакини. На реванша в София "сините" побеждават с недостатъчното, но зрелищно 5:4.

Последната среща на гениалния холандец с българи е през сезона 1988-1989 г., вече като старши треньор на "Барса". Съперник е познатият ЦСКА. 4:2 за "Барса" в Испания, 2:1 в София и... започва звездният път на Стоичков.