Министърът на културата Вежди Рашидов е спазил заканите си и е подписал заповед - настоящите собственици на тютюневия склад в Пловдив да го възстановят в оригиналния му вид, съобщиха от министерството.

На 6 март, понеделник, сградата на стария тютюнев склад на ул. "Одрин" №8 в центъра на Пловдив трябваше да бъде обявена за паметник на културата. Изненадващо обаче предвиденото ѝ събаряне започна ден по-рано, което бе обявено за "техническа грешка". На 7-и жива верига от хора бе нужна, за да спре разрушаването. Общината също обяви спиране до края на деня. Последваха хаотични спорове.

В крайна сметка се оказа, че складът е паметник на културата още от далечната 1977 г., а общината е дала позволение по фалшив документ, даден от собствениците на сградата - фирмата "Одрин 8". 

Рашидов заяви, че те трябва платят възстановяването на сградата в същия вид - с оригиналните параметри и архитектурни и художествени характеристики. 

Това ще означава да внесат за съгласуване инвестиционен проект за възстановяването. След като той бъде подписан, сградата трябва да бъде ремонтирана в 12-месечен срок.