Американският държавен секретар Джон Кери призова руския външен министър Сергей Лавров да уважава възрастните, предаде Интерфакс.

Това стана тази сутрин в началото на разговорите им в Москва.

В началото гостът поздрави домакина си с неговия 56-и рожден ден, макар и "на патерица". Лавров е роден през 1950 г. Кери е по-възрастен с 5 години и 3 месеца.

"Надявам се, че тази дата ще ти даде допълнителна мъдрост в провеждането на тези разговори", каза дипломат номер 1 на САЩ.

"Благодаря ти, Джон. Но ако мъдростта се измерва с броя на рождените дни, няма как да те стигна", отвърна шефът на московската дипломация.

"Това е възможно, ако уважаваш по-възрастните", каза Кери.

Последва обещанието на Лавров, че "абсолютно" ще спаси препоръката на колегата си.

Преди срещата американският държавен секретар изтъкна, че за по-малко от година посещава Москва за трети път. И винаги дискусиите помагали на двете страни да постигнат някакъв напредък.

"Може и да не е било винаги, както ни се иска, то въпреки това постигнахме прогрес по много трудни въпроси", заяви Кери. Според него примирието в арабската република намалило с цели 85-90 на сто насилието там.

Той изтъкна, че най-важното е конфликтът в Сирия да бъде прекратен възможно най-бързо. Така Москва и Вашингтон ще могат да си сътрудничат и по други предизвикателства като Йемен и Либия.

Съвсем естествено, главна тема на разговорите ще бъдат атентатите в Брюксел на 22март.

По-късно Кери ще има среща и с руския президент Владимир Путин.