Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Националният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) се събира този петък (25 март), за да реши дали съсловието да излезе на протести в цялата страна. Организацията негодува срещу предложения от здравната каса проект на нов "служебен" Национален рамков договор (НРД) за 2016 г., защото в него не е останало нищо от предварително постигнатите споразумения.

В края на февруари най-висшият орган на съсловието - Съборът, не даде мандат на ръководството да подпише документа, заради огромният нормативен хаос и въвеждането на система за пръстова идентификация в болниците. Затова лекарите допускат, че въвеждането на т. нар. служебни правила за работа в сектора всъщност са ответен удар и наказание за изразеното от тях несъгласие с проекта. 

"Това като накзателна акция ли е? За това, че лекарският съюз не беше съгласен с предложения НРД. И ако последват неприятни действия от страна на лекарите, пак ли ще бъдем наричани крадци, мошеници и мушмороци? Същите тези крадци и мошеници обаче и сега се грижат за децата и възрастните денонощно и продължават да бъдат герои", защити съсловието председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.

Според ръководството на съюза решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да измени текстовете на действащия рамков договор, за да въведе желаните промени в сектора по служебен път, е абсолютно незаконно и ще бъде обжалвано веднага щом влезе в сила. Конкретният им мотив се съдържа в  параграф 44 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравното осигуряване, според който "Националните рамкови договори, обемите и цените на медицинските и дентални дейности, на методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ (...), които действат до влизането в сила на този закон, се прилагат до приемането на нови Нацонални рамкови договори". А ако се наложат промени в сега действащия, те се правят чрез анекси, а не чрез съставяне на нов договор. Затова юристите на лекарския съюз изрично ще поискат жалбата им да спре действието на едноличното решение, за да могат лекарите в страната да работят по старите правила до изясняване на казуса.

Междувременно, без да се съобразява с недоволството на докторите, правителството одобри на днешното си заседание окончателното разпределение на болниците и медицинския персонал, разписано в Националната здравна карта. Според преброяването, у нас не достигат 470 лични лекари, но за сметка на това има прекалено много хирургични и терапевтични легла. По всяка вероятност излишъкът ще бъде преобразуван в легла за долекуване, които трябва да бъдат 16 802.

Специално е разработена и карта на спешната помощ, която предвижда създаване на 17 "изнесени екипа". Те трябва да осигуряват помощ в районите със затруднен достъп на населението. 

Ключови думи

Коментари

Avatar

Десебист номер две се опитва да ликвидира мафията, създадена от Костов и Семерджиев, но тя не се дава. Каквото лошо се е случило в България, все от драгалевската мафия идва, но пък нейните глашатаи са най-шумни и възмутени... Съчувстваме им искрено и им обещаваме, че не само няма да видят повече власт, ами и по занданите ще лежат!

Дъ ге

КомунизЪма кога ще те пусне,жертво?Ще се затриеш така!Когато бришеш пяната из муцуната си,не ти ли се иска да станеш човек?!Мнооого си зле,друже!МНОГО!!!

al

Ти да не пишеш и като sotsialen?Да не се казваш Христо Бисеров,та все Костов ти е виновен?Или пък си работил в Мултигруп?Капут!

Боклук.

Д-р Михайлов

Няма ли да е по-изи някак си да се направи един път в месеца протестен уикенд. Примерно всеки 2-ри от месеца. Да се съберат всички отрепки там, па да опънат зелния и белия плакати на фондацията. Да се обадят ариана за безплатна бира и да блокират примерно някое произиволно кьоше на шишман, около 7-мо най-добре. И да плачат, да риват, да опъват палатки, да преглеждат, квото искат да правят. И може пък един ден и бате бойко да мине и да ги забележи. Пред кой протестирате бе вие бе? Нали тоя нещастник москов е ваше чадо бе? гръмнете се!

ssss

Оставка!!!

Щом лекарите са недоволни , значи е добре за нас пациентите

Господине,тогава няма да се оплаквате,че няма направления,че ви се налага да ходите на частно.Няма да се оплаквате от отношението на мед.персонал защото в нормални страни за 5 болни се грижи една сестра и един лекар, а тук за 40 болни се грижи една сестра и един лекар,а за заплащането няма да коментирам. Такива неадекватни като вас не могат да разберат,че реформите на така наречения ни министър рефлектират първо върху вас- пациентите. Ние ще си намерим начин даже и да имигрираме,а вие ще останете с министъра. Просто ви съжалявам.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.