Москва оценява високата активност на референдумите в Донецк и Луганск и с уважение се отнася към волеизявлението на жителите на тези райони, обяви пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС. Това  е първата реакция на Русия за допитването в източните части на Украйна.

"Внимателно следихме подготовката и провеждането на референдумите в Донецк и Луганск. Отбелязваме високата активност, въпреки опитите допитването да бъде провалено. При това Кремъл осъди използването на сила, включително тежко оръжие срещу мирните граждани, което доведе до човешки жертви", се сочи в съобщението.

Москва се отнася с уважение към волеизявлението на населението в Донецк и Луганск и се надява, че практическата реализация на резултатите от допитването ще премине по цивилизован път, без каквито и да е рецидиви на насилие, чрез диалог между Киев, Донецк и Луганск, допълват още от пресслужбата на Кремъл.

"Русия ще приветства "всякакви посреднически усилия" в интерес да бъде установен такъв диалог, в това число и по линия на ОССЕ", информира ИТАР-ТАСС

Позицията на Москва веднага бе коментирана от дипломати като сдържана и премерена и като съгласие на Кремъл да се търси диалог вътре в Украйна, за намиране на изход от кризата.

В същото време в Киев президентът Александър Турчинов обяви референдумите за "фарс". Според него в допитването са участвали изключително малко хора. "Около 24 на сто от населението в Луганск и малко над 32 процента в Донецк, от имащите право на глас" , цитира той данни на Вътрешното министрество. 

Както е известно по-рано шефът на ЦИК на референдумите Александър Малихин обяви, че участие в тях са взели 82 на сто от жителите на Луганск и "за" самостоятелна Луганска народна република са гласували между 94 и 98 процента от пусналите бюлетина. А председателят на Републиканската избирателна комисия на Донецк Роман Лягин съобщи няколко часа след края на гласуването, че активността е 75%, от тях 89,07% са били "За" независимост, 10,19% - "Против". 

Никакви юридически последици няма да има от вотовете, категоричен бе Турчинов.

Той допълни, че организаторите ги чака наказателно дело. Според него тези процеси са инспирирани от ръководството на Русия с цел - пълна дестабилизация на Украйна и провал на предстоящите президентски избори.