Вече 12 години Европа живее в страх от ислямистки терор. АФП припомня какво се случи за този период на Стария континент.

11 март 2004 г., Мадрид, Испания

Десет бомби се взривиха в 4 пътнически влака на три гари в сутрешния час пик. Загинаха общо 191 души, сред които и четирима българи. 2000 бяха ранени. Атентаторите заявиха, че са действали от името на "Ал Кайда" в отговор на участието на Испания в започналата година по-рано интервенция в Ирак. Седмимата заподозрени главатари на атентаторите се взривиха на 3 април 2004 г., обкръжени в апартамент край Мадридд.

7 юли 2055 г. Лондон, Великобритания

Четирима самоубийци се взривиха в метрото на града и в автобус от градския транспорт. Загинаха 52-ма души, а 200 бяха ранени. Отговорност за атаките пое "Ал Кайда".

11-19 март 2012 г., Франция

33-годишният Мохамед Мера уби трима войници в гладовете Тулуза и Монтобан. След това застреля три деца евреи и учител в училище в Тулуза. Нападателят, който се бе обявил за симпатизант на "Ал Кайда", убит от полицията на 22 март, след като жилището му бе обсадено в продължение на 32 часа.

24 май 2014 г., Брюксел, Белгия

Камерите заснеха как Мохамед Мера стреля по хората.

Нападател разстреля 4-ма души в Еврейския музей в Брюксел. Двама от убитите бяха туристи от Израел. Французинът от алжирски произход Мехди Немуш бе по-късно заловен във Франция.

7-9 януари 2015 г., Париж, Франция

Двама въоръжени нападатели разстреляха 12 души в редакцията на седмичното хумористично издание "Шарли Ебдо". Ден по-късно полицай бе убит край Париж. Още четирима души загинаха, след като нападател взе заложници в магазин за еврейска храна. Нападателите, врекли се във вярност на "Даеш" (Ислямска държава") и "Ал Кайда", бяха ликвидирани от полицията при две престрелки.

14 февруари 2015 г., Копенхаген, Дания

Палестинецът с датско гражданство Омар ел Хюсеин откри огън в местен култулен център по време на дебат да исляма и свободата на словото. Убит бе датски режисьор. По-късно бе застрелян охранител евреин през синагога в града. Ел Хюсеин бе ликвидиран след няколко часа от полицията.

13 ноември 2015 г., Париж, Франция

Джихадисти от "Даеш", въоръжени с пушки и експлоззви, се взривиха по време на мача между Франция и германия, в парижки кафенета и в концертната зала "Батаклан". 130 души бяха убити, а над 350 ранени.