“Новината за терористичните актове на летище “Завентем” и метрото в Брюксел, довели до убийството на невинни граждани и десетки ранени, дълбоко ме потресе и наскърби.

Република България остро осъжда тези актове на насилие. Подобни прояви, насочени срещу мирни граждани, не могат да бъдат оправдани по никакъв начин”.

Това се казва в съболезнователна телеграма на държавния глава Росен Плевнелиев до Негово Величество Филип, Крал на Белгия, след като тази сутрин взривове разтърсиха столицата на Европа - Брюксел. Засега се съобщава за над 10 убити и десетки ранени при атентатите на основното летище и в метрото.

БРЮКСЕЛ ПОД АТАКА (СНИМКИ+ВИДЕО)

Президентът изказва съболезнования от свое име и от името на целия български народ към семействата и близките на загиналите. 

От Министерството на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за пострадали български граждани при взривовете на летището в Брюксел. Оттам също потвърждават данните за 11 жертви и десетки ранени, като се очаква броя на пострадалите да\ расте.

От МВнР поддържат постоянно връзка с белгийските си колеги, които ще ги уведомят, ако има пострадали българи. При нужда от съдействие български граждани могат да се обаждат на дежурните телефони или да посетят посолството и консулската служба. Координатите на посолство са:

Адрес: Ave. Moscicki 7,1180 Bruxelles,телефон: +32 2 374 4788, дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: + 32 473 981 042. 

А на консулската служба - Адрес: Rue Copernic 4C, Bruxelles 1180, Тел.:+ 32 2 374 5963, Дежурен телефон за спешни случаи : +32 473 981042

ВЗРИВ И В МЕТРОТО В БРЮКСЕЛ

Български евродепутати, които снощи са пристигнали в Брюксел, коментираха събития във фейсбук.

"Тероризмът нагло иска да разруши свободата и демокрацията. От нас всички зависи да не позволим на ислямските терористи да постигнат този успех. Брюксел е под атака! Осен летището и две метростанции са взривени", написа Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП.

На инцидента реагира и Ангел Джамбазки от ВМРО: 

"Залата "излитащи" на летище Завентем в Брюксел, основното в града, отиде в космоса, заедно с 11 човешки живота до тук и все още неуточнен брой ранени. До колкото ни е известно на този етап, пострадали българи няма. Току що съобщиха и за взрив в метрото на гара Шуман, а буквално сега, че е взривена и моята метростанция до моята квартира."