Държавите от ЕС, които приемат доброволно сирийски бежанци от Турция, ще могат да намалят с техния брой задължителните си квоти за приемане на нелегални мигранти с право на международна защита от Италия и Гърция.

Европейската комисия вече е направила законодателно предложения за целта, каза днес нейният говорител Маргаритис Схинас. За да бъде прието, трябва квалифицирано мнозинство от държавите-членки. Очаква се това да стане до края на месеца.

"Приетите доброволно ще бъдат приспадани от правно задължителните приемания", каза Наташа Берто, говорителка в Комисията по въпросите на миграцията и убежището.

През юли и септември м.г държавите-членки приеха две задължителни схеми за преместване (релокация) на общо 160 000 нелегално влезли в Италия и в Гърция в други държави на ЕС в рамките на две години.

Тези мигранти са главно сирийци, иракчани и еритрейци и отговарят на условията да получат международна закрила в ЕС. От тях до момента са преместени близо 900. България трябва да приеме 1 200.

При приемането на септемврийската схема (за 120 000 премествания) Унгария отказа от нейната територия да бъдат преместени 54 000 нелегално влезли през вече затворения Балкаски маршрут. Тази квота остана в резерв и в момента се преобразува в бройки за доброволно презаселване в ЕС от страни извън него.

Те се прибавят към 18 000 такива бройки за приемане от лагери в Турция, Ливан и Йордания, които остават неизползвани от над 22 000 души за доброволно презаселване, за които държавите-членки се споразумяха миналия юли.

Така се получава първоначалната квота от 72 000 (54 000 + 18 000) сирийски бежанци, които ЕС се съгласи миналия петък да приеме от Турция.

В неделя вечер влезе в сила споразумението за това. То предвижда Гърция да връща всички пристигнали на нейните егейски острови нелегални мигранти обратно в Турция, ако те не отговарят на условията за получаване на убежище в ЕС.

За целта в момента на тези острови се създават необходимата логистика - 30 гръцки съдии, които ще разглеждат случая на всеки мигрант поотделно, стотици служители на Европейската служба за съдействие по убежището, стотици офицери от европейската гранична агенция "Фронтекс", преводачи, медицински персонал, охрана - общо 4 000 души.

Подготвените приемни центрове ("горещи точки") на островите се превръщат в затворени бежански лагери, където пристигналите ще чакат решаването на случаите им.

Срещу всеки сириец от върнатите на Турция, тя ще изпраща по един сирийски бежанец за доброволно приемане в страните от ЕС, които желаят да го заселят на своя територия.

Ако бройката 72 000 бъде покрита, ЕС и Турция ще прегледат схемата и вероятно ще я продължат, каза Схинас.

Турция се е ангажирала да промени законодателството си така, че връщаните ѝ от Гърция да не губят закрилата си. Гърция я е признала за "трета сигурна страна" така че връщанията да не противоречат на Женевската конвенция за бежанците от 1951 година.

През юни се очаква да влезе в сила споразумение за реадмисия между целия ЕС и Турция, което се очаква окончателно да реши въпроса със законността на връщанията на мигранти.

Целта на механизма е да разубеди мигрантите да прибягват към услугите на трафиканти, като им покаже, че така напразно харчат спестяванията си (каналджиите вземат между 2 000 и  4 000 евро на глава), защото ще бъдат върнати. ЕС и Турция се опитват да ги насочат към легалните канали на миграция.

Не всички пристигнали на гръцките острови обаче ще бъдат връщани, каза Берто. Ако съдиите преценят, че в Турция тяхната сигурност няма да е гарантирана, те ще остават в Гърция и ще очакват преместване другаде в Европа.

Това се отнасе за малолетни, непълнолетни и възрастни, които искат да се съберат със семействата си вече установени някъде в ЕС. На същото ще подлежат 40 000 мигранти блокирани в страната при блокирането на Балканския маршрут.

Презаселванията от Турция в Европа се очаква да почнат на 4 април, каза говорителката. По думите ѝ колко време ще продължи схемата зависи от миграционния поток от Турция към Гърция отсега нататък.

В съвместната декларация на ЕС и Турция от петък се казва, че тя може да бъде преразгледана, ако някоя от страните не изпълнява ангажиментите си.

"Смятаме, че потоците ще намалеят много бързо", каза пред журналисти източник от службите на Комисията пожелал анонимност. "Стимулът да отидеш от Турция на гръцки остров ще е много, много малък".