Група от четирима българи е задържана, защото прекарвала хероин от Турция към Западна Европа и обратно - кокаин и амфетамини от Запада към югоизточната ни съседка. Това стана ясно на нарочна пресконференция на ръководството на МВР и прокуратурата, като накрая обвинител № 1 Сотир Цацаров връчи почетни знаци на прокуратурата на два сектора в БОП-а

Пламен Попчев, Весил Цветков, Димитър Юлев и Аня Маринова са обвиняемите, които били задържани вечерта на 17 срещу 18 март, когато от ТИР със специални тайници опитали да прехвърлят 27, 8 кг кокаин в "Опел Зафира", също пригоден за това. Нощната среща станала в района на Етрополе, но смятаният за шеф на групата - Пламен Попчев е от Троян.

На пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и шефът на ГДБОП Иво Спиридонов признаха, че тайниците на ремаркето на ТИР-а са били толкова иновативни, каквито не е имало в България. Дори не ги открили първо, защото отвън били маскирани с метален профил и лайсна с обичайните за ремарке светлоотразители. Били направени да се отварят само със специално дистанционно и се наложило ченгетата да ги изкорубват "като консервна кутия".

Разкрили ги, чак когато прицепът бил откаран на рентген. Урожаят бил споменатите над 27 кг кокаин, разпределени в 25 пакета. Цацаров добави, че от размера на стоката е ясно, че не е за нашия пазар.

По наша информация германските власти пък задържали бус на същата група, който бил на тяхна територия. В него имало 16 кг хероин, пътуващ към Холандия. Германците при първия оглед дори не открили майсторски изработените тайници и се наложило да им даваме информация как са направени. Тогава вече ги намерили при втори оглед.

Бандата разполагала и с четвърта кола - "Рено Еспас", пригодена за трафик със същия "тунинг".

Групата ще бъде съдена от Специализирания наказателен съд. Още днес след пресконференцияата в сградата на МВР Цацаров връчи  2 почетни знака - за Отдел 1 на ГДБОП и за сектора във Варна, който има основна заслуга за удара.