Президентът Росен Плевнелиев очаквано обяви бойкот на новосформираната комисия в парламента, която трябва да разследва необявената му среща при последната му визита в Германия с шефа на ЕВН. Ръководството на комисията, чието име е трудно да се възпроизведе, е поверено на депутатката от "Атака" Магдалена Ташева.

"Категорично няма да отида в тази комисия и не, защото имам какво да крия, а защото не искам да легитимирам с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива”, посочи Плевнелиев в "Нека говорят" по бТВ, визирайки спора при създаването на тази анкетна комисия може ли парламентът да привиква на разпити президента.

"Това е един съзнателен акт на подкопаване на демократичните устои в тази държава и при всички случаи е съзнателно решение за дестабилизиране на важни институции в държавата, каквито са парламентът и президентът", продължи държавният глава и попита във връзка със скандалите около измененията в закона за енергетиката:

"Вярвате ли, че ако моята среща беше не с ЕВН, а с "Газпром", щеше да има комисия в НС? Не може от една страна да искаш да отнемеш лицензите на компании, набедени за "колонизатори", а други компании да ти пишат собственото законодателство - това е двоен стандарт". 

 "Надявам се да не съм прав, че в сектор "Енергетика" има съзнателен хаос", още повече втвърди тона Плевнелиев.

По думите му трудно можело да се обясни на българските граждани защо днес ЕРП-тата са удобното обяснение, при положение, че те са 8% от всяка сметка на всеки български гражданин. "Къде са другите 92?", попита държавният глава.

Държавният глава посочи, че правителството е загубило неговото доверие, когато "обявиха един медиен олигарх за шеф на ДАНС" и сега това можело да се промени само на база свършено - а не на казаното.

"Случилото се между мен и правителството е като това между Европейския съюз и Русия - беше изгубено доверието", направи паралел той.

"Аз съм доказал, че може да се работи с мен и не мога да разбера защо с партизански похвати се отнемат правомощия на държавния глава", допълни 

И влезе в тона на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като хвърли камък в градината на председателя на БСП Сергей Станишев:

"Какво е това да се сложат в листите политици и след това да кажа, че няма да ходят в европейския парламент. Това е все едно да се явиш на конкурс за раота, да те одобрят и да подпишеш договор и после да поискаш някой роднина да заеме мястото си", даде пример Плевнелиев, каквато е ситуацията при Станишев.