"Той сътрудничи на белгийското правосъдие. Франция иска неговата екстрадиция. Мога да ви кажа, че ние ще откажем екстрадиция във Франция.”

Така обобщи ситуацията адвокатът на парижкият атентатор Салах Абдеслам Свен Мари пред БиБиСи в Брюксел. Терористът бе арестуван вчера от белгийската полиция след операция в брюкселският имигрантски квартал Моленбеек.

БЕЛГИЯ АРЕСТУВА АБДЕСЛАМ, ПОСЛЕДНИЯ ЖИВ АТЕНТАТОР ОТ ПАРИЖ

Абдеслам вече има повдигнато и официално обвинение.

Абдеслам бе закаран в болница вчера, тъй като по време на залавянето бе прострелян в крака. Днес е преместен в тежко охраняван затвор, а френски и белгийски прокурори обсъждат как да се процедира с разследването.

Салах Абдеслам е първият заподозрян за активно участие в атаките в Париж, който е заловен жив. Твърди се, че той е бил в Париж в нощта на атентатите, но не е напълно ясно каква роля е изиграл. Акцията по издирването му продължи месеци, като Белгия бе на второто си най-високо ниво за терористична заплаха през това време. То остава и днес, въпреки задържането на терориста.

"Това, че Салах Абдеслам е заловен жив е голяма победа в борбата срещу тероризма, но не означава, че Франция ще свали своята охрана", заяви френският вътрешният министър Бернар Казньов.

Франция иска Абдеслам да бъде върнат и съден в Париж. 

"Салах Абдеслам ще бъде разпитан във Франция и ще бъде съден във Франция", заяви вчера френският държавен глава Франсоа Оланд.

Още не е ясно дали Белгия ще уважи желанието на ислямиста да не бъде пращан във Франция.

"Целта след ареста на Абдеслам и няколко негови съучастници е да преразгледаме операциите, които се провеждат и да се борим срещу терористичните групи във Франция и Европа”, заяви член на антуража на Оланд в белгийската столица.