Хиляди рускоговорящи джихадисти от Северен Кавказ, сражаващи се в редовете на "Даеш" ("Ислямска държава") и други групировки в Сирия и Ирак, могат да причинят сериозни проблеми на Москва, пише в. "Гардиън".

Това гласи доклад на Международната кризисна група (МКГ). Той е огласен ден, след като Русия започна изтеглянето си от Сирия.

Президентът Владимир Путин и други висши представители на Москва многократно са заявявали, че ангажирането на Русия в сирийската гражданска война донякъде е породено от броя руски граждани, които се бият в региона - главно чеченци и други хора от размирния Северен Кавказ.

Вероятно още от началото е имало преднамерена руска политика да се позволява на ислямистки радикали от Северен Кавказ да заминат за Сирия. Това е едно от предположенията, съдържащи се в доклада.

Има доста анекдотични доказателства, че властите в Москва най-малкото са си затваряли очите за хора, поставени в списъци за наблюдение, напуснали страната преди олимпиадата в Сочи през 2014 г. Докладът на МКГ цитира руски служител по сигурността, според когото било официална политика да се позволи на най-опасните бунтовнически елементи да заминат от Русия за Близкия изток. Целта била да се успокои обстановката в Русия.

"Ние отворихме границите, помогнахме на всички тях да излязат и я затворихме след тях, като криминализирахме този вид бойни действия. Ако сега те поискат да се върнат, ние ги чакаме на границите. Всички са доволни. Те умират по пътя на Аллах, а ние нямаме терористични актове тук и сега ги бомбардираме в Латакия и Идлиб", заявява пред авторите на доклада неназованият източник от службите за сигурност на Кремъл.

Според приблизителни оценки броят на сражаващите се в Сирия бунтовници от Северен Кавказ е между 2000 и 5000. Мнозина са се присъединили към "Даеш", но също така и към Фронта "Ан Нусра".

Може да има още много рускоговорящи, които не са руски граждани. Някои са били бежанци, живеещи в Европа от много години. Други като ликвидирания наскоро "военен министър" на "Даеш" Омар Чеченеца са от планинските на Грузия.

В краткосрочен план политиката на Русия да им позволява да заминават изглежда работи. Ислямисти редовно извършваха терористични нападения в Северен Кавказ и от време на време в Москва, но през последните две години има рязко намаляване на насилието, отбелязва МКГ. Олимпиадата в Сочи преди две години премина без произшествия. Ликвидирани бяха водачи на севернокавказкото терористично движение, а много от тези, които останаха, решиха да заминат за Близкия изток, за да водят "петзвезден джихад" в редовете на "Даеш", вместо да останат в планините на Кавказ без почти никаква подкрепа.